Aktualizacja:
Takie tam ziemniaczki
Skład: 1 kg ziemniaków, 30-40 dag boczku surowego lub wędzonego (zależy co jest w lodówce), 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, przyprawy: papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, Warzywko lub Vegeta, szczypta soli i pieprzu, 6-7 łyżek stołowych oleju.Przygotowanie: surowe ziemniaki obrać i pokroić w dość grube plastry, cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, boczek i kiełbasę tak samo przygotować jak cebulę. Wszystko razem wraz z przyprawami i olejem, wymieszać w jednej misce. Piec na grillu (najlepiej zamykanym) do miękkości ziemniaków w blaszce do pieczenia ciast (łatwo można w niej pomieszać składniki i nie wylatują). Najlepiej podawać z sałatką z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli i kapusty pekińskiej wymieszanej z majonezem i przyprawami.
Czytaj treści premium w Gazecie Lubuskiej Plus
Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.