1/8
Kaszanka to bardzo popularny wyrób wędliniarski w Polsce....
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Kaszanka to bardzo popularny wyrób wędliniarski w Polsce. Przygotowuje się ją z kaszy, krwi i podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych, tłuszczu. W Polsce potrawa ta była nieznana prawdopodobnie aż do XVII wieku. Później trafiła do nas prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Dzisiaj stanowi przysmak dla wielu osób. Prezentujemy więc ciekawe przepisy z jej wykorzystaniem! Sprawdź, w jaki sposób można podać kaszankę!

Sprawdź najlepsze przepisy na kaszankę --->

2/8
Składniki...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Jajko w kaszance

Składniki
4 jajka
kaszanka 400 g
masło 1 łyżeczka
pieprz
bułka tatra + jajko do panierki
Olej rzepakowy
Jajka ugotuj, przestudź i obierz.

Kaszankę obierz z osłonek i drobno pokrój. Przesmaż z masłem, dopraw pieprzem i odstaw do lekkiego wystygnięcia.
Potem każde jajko obłóż masą z kaszanki. Wstaw do zamrażarki na pół godziny.

Po tym czasie obtocz w mące, jajku i tartej bułce, a następnie usmaż w głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.

Przepis pochodzi ze strony smaker.pl

Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->

3/8
Składniki...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Burgery z kaszanki

Składniki
grubsze plastry paprykowej kaszanki 3-4 szt.
Bułka tarta
kurze jajka 2 szt.
Sól
tłuszcz do smażenia
pomidorki koktajlowe

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Panierujemy plastry kaszanki w rozmąconym, posolonym jajku, obtaczamy w tartej bułce i ponownie w jajku i w bułce. Tak panierowane burgery układamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone burgery podajemy z pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką.

Przepis pochodzi ze strony smaker.pl

Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->

4/8
Składniki:...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Pierogi z kaszanką

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mocno ciepłej wody (szklanka poj. 210 ml),
0,5 malutkiej łyżeczki soli,
2 łyżki oleju
farsz z kaszanki:
6 małych cebul lub dwie większe,
500 g kaszanki ostrej,
4 łyżki oleju
dodatkowo:
300 g boczku wędzonego parzonego

Na początku przygotować kaszankę do patelni wlać olej, dodać cebulę pokrojoną w pół krążki podsmażyć ją na lekko rumiany kolor następnie wkroić obraną ze skóry kaszankę i całość podsmażyć przez chwilę aż kaszanka połączy się z cebulą (nie trzeba ani solić, ani dodawać pieprzu). Podsmażona całość pozostawić do czasu aż ostygnie.

W trakcie, gdy kaszanka z cebulą stygnie przygotować ciasto na pierogi do miski wsypać mąkę oraz sól następnie wlać mocno ciepłą wodę i od razu szybkim ruchem łyżki wymieszać, aby mąka się nie sparzyła. Kolejny krok to wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całą mąkę, do wyrobionego wlać olej i także wyrabiać tak długo aż ciasto pochłonie cały dodany olej. Gotowe ciasto pozostawić pod ściereczką, aby odpoczęło.

Jak już mamy przygotowane ciasto, które jest bardzo elastyczne wtedy na stolnicę wysypać mąkę przełożyć ciasto, które odpoczywało wierzch również obsypać lekko mąką, rozwałkować je nie za cienko i szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu z kaszanki i zlepiać dowolnie.

Pozlepiane pierogi ułożyć na ściereczce i nakryć, aby ciasto na pierogach nie wysychało. Do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować. Gdy woda już się zagotuje wkładać po kilka sztuk gotowych pierogów w zależności od wielkości garnka zmniejszyć ogień, jak pierogi wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu przez pięć minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu w odstępach.

Przepis pochodzi ze strony smaker.pl

Poznaj więcej przepisów na kaszankę --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Czas ogromnych zmian w Lasach Państwowych! Pod Poznaniem powstaną lasy społeczne

NOWE
Czas ogromnych zmian w Lasach Państwowych! Pod Poznaniem powstaną lasy społeczne

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Zobacz również

Oto Rada Miasta Puszczykowo. Zobacz, kto został radnym

Oto Rada Miasta Puszczykowo. Zobacz, kto został radnym

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju