1/11
10 pomysłów na mięso z grilla. Co wrzucić na ruszt poza klasyczną kiełbaską? PRZEPISY
2/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: INDYK Z KOLENDRĄ MARYNOWANY W MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

> pierś z indyka 600 g
> ketchup: 3 łyżki
> przyprawa do grilla: 1 opakowanie
> mleko kokosowe: 100 ml
> kmin rzymski: 1 łyżka
> kolendra: 1 pęczek
> oliwa: 2 łyżki
> szalotka: 2 sztuki
> ząbek czosnku
> sok z 1 limonki


Przepis:

1. Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

2. W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj mleko kokosowe, przyprawę do grilla i ketchup. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

3. W ostudzoną marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

5. Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.

źródło: www.przepisy.pl

3/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: KARKÓWKA W MARYNACIE IMBIROWEJ

Składniki:

> karczek wieprzowy – 700 g
> sos sojowy – 3 łyżki
> świeży imbir – 3 cm
> whisky – 2 łyżki
> olej – 1 łyżka
> sok z cytryny – 1 łyżka
> sól i pieprz


Przepis:

1. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.

2. Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na ruszcie lekko spryskanym olejem. Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

4/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: BAŁKAŃSKIE SZASZŁYKI CEVAPCICI

Składniki:

> 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
> 1 czerwona cebula,
> 2 ząbki czosnku,
> 1/4 czerwonej papryki,
> 1 łyżka oliwy,
> 1 łyżka sosu sojowego,
> 1 łyżka natki pietruszki,
> 1 łyżka kolendry,
> 1 łyżeczka kminku,
> 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
> szczypta ostrej papryki,
> sól i pieprz


Przepis:

1. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.

3. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły.

4. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Rafał Z. z zarzutami. Przyznał się do zabójstwa żony

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko

Zobacz również

W Żaganiu rozpoczęło się święto "Hetmańskiej Brygady" Przed nami wiele uroczystości

W Żaganiu rozpoczęło się święto "Hetmańskiej Brygady" Przed nami wiele uroczystości

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko