1/11
Rak staje się chorobą, która dotyka coraz więcej osób. Jej...
fot. Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Rak staje się chorobą, która dotyka coraz więcej osób. Jej przyczyn jest naprawdę wiele. Niektóre wywołane m.in. obciążeniem genetycznym. W środowisku występują jednak takie czynniki rakotwórcze, na które narażamy się sami. Wiele przeprowadzonych badań wskazuje te najpowszechniejsze, do których zaliczyć możemy m.in. palenie papierosów czy picie alkoholu. Brytyjscy naukowcy uważają, że wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania na m.in. raka wątroby czy nerek jest przede wszystkim prowadzenie niezdrowego trybu życia oraz niebezpieczne nawyki. Możemy zadbać o swoje zdrowie, unikając konkretnych rzeczy. Co znalazło się na liście najbardziej rakotwórczych czynników? Sprawdźcie na kolejnych slajdach>>>

Czytaj również: Nie pij tego podczas upałów!

WIDEO: „70 proc. pacjentek nie potrzebuje chemioterapii”. Przełomowe wyniki amerykańskich lekarzy dot. leczenia raka piersi

źródło: Associated Press/x-news

2/11
Zwracajcie szczególnie uwagę na mocno przypieczone mięso z...
fot. Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

10. MIĘSO - PRZYPALONE< ZWĘGLONE

Zwracajcie szczególnie uwagę na mocno przypieczone mięso z grilla. Może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego? Dłużej grilluje się tłuste mięso, a co za tym idzie powstaje więcej szkodliwego dymu (wytopiony tłuszcz i rozgrzane węgle).

3/11
Naukowcy często informują o tym, że niektóre wirusy mogą...
fot. Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

9. WIRUSY

Naukowcy często informują o tym, że niektóre wirusy mogą przyczynić się do powstania raka. Jak podaje strona ZwrotnikRaka "największe znaczenie w onkogenezie mają wirusy DNA: wirus brodawczaka ludzkiego (HPV), wirus zapalenia wątroby typu B (HBV), wirus Epsteina-Barr (EBV) oraz wirusy RNA: ludzkiej białaczki T-komórkowej typu1 (HTLV-1) i typu 2 (HLTV-2)".

4/11
Z pewnością należy unikać wysoko przetworzonej żywności....
fot. Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

8. PRZETWORZONA ŻYWNOŚĆ

Z pewnością należy unikać wysoko przetworzonej żywności. Czyli takiej, które poddana jest obróbce przemysłowej, a w składzie ma mnóstwo dodatkowych substancji czy ulepszaczy smaku. Spożywanie jej w nadmiernej ilości może przynieść negatywne skutki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Kolejny sparing żużlowców Falubazu. Do Zielonej Góry jedzie rywal z I ligi

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Gorzów obchodzi Dzień Pioniera. Dziś też do miasta przyjeżdżają mieszkańcy Wągrowca

Zobacz również

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Tak wygląda nowa siedziba TVP3 w Gorzowie! Kiedy zaczną z niej nadawać?

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem

Nadodrzański Oddział Straży Granicznej promował się Lubuskiem