1/21
Jak przygotować smaczne, pachnące bułeczki? Wybierz przepis...
fot. Istock

Jak przygotować smaczne, pachnące bułeczki? Wybierz przepis i ruszaj do kuchni. Mamy ich aż 20. Sprawdzonymi recepturami podzielili się z nami nasi Czytelnicy. Teraz sam możesz upiec pyszne bułeczki. To proste, jeżeli poznasz te sprawdzone metody.

Polecamy 20 przepisów na domowe bułki! Przejdź do następnego zdjęcia >>>


Lubisz gotować? Sprawdź również:
50 sposobów na smaczne naleśniki! [PRZEPISY NA NALEŚNIKI];nf


WIDEO: Lubuskie Smaki: Chleb z czosnkowym masłem



2/21
1. KAJZERKI...
fot. pixabay.com

1. KAJZERKI

1. KAJZERKI

Składniki na ok. 20 bułek:
350 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 1 jajko, 230 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła. Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18 proc. Do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, itp. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.
Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód. Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.

3/21
Składniki:...
fot. Istock

2. BUŁECZKI ORZECHOWE

Składniki:
380 g mąki pszennej, 210 ml mleka,
1 jajko, 20 g cukru, 10 g drożdży, 1,5 łyżeczki soli,
70 g miękkiego masła, 100 g zmielonych orzechów,
dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w temperaturze 190 st._C przez 20 minut.




4/21
Składniki na ok. 20 bułek:...
fot. Istock

3. BUŁKI PSZENNO-KUKURYDZIANE

Składniki na ok. 20 bułek:
1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450), paczka suchych drożdży (7 g), 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1 jajko, 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na pół. Każdą z części ponownie podzielić na mniejsze kawałki - tyle, ile chcemy mieć bułek i jakiej wielkości. Trzeba jednak pamiętać, ze bułki wyrosną i będą większe niż wydzielone kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem, żeby podrosły - niczym nie smarowałam i nie obsypywałam. Bułki piec w temperaturze 170-180 st. C przez około 20 minut. Powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić na kratce.




Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko

CEZiB w Gorzowie miał być „szkołą marzeń”. Do tego jeszcze daleko

Zobacz również

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra rozbił Stal Rzeszów w meczu sparingowym

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda

Falubaz Zielona Góra - GKM Grudziądz. Oby tylko głównej roli nie odegrała pogoda