1/28
Składniki: 3 jajka kurze, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżeczki...
fot. Ewa Szymczak

Domki z jajek

Składniki: 3 jajka kurze, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżeczki majonezu, 1 mała marchewka, 3 małe pomidory, kawałeczek pora, 1 łyżeczka ketchupu,sól.

Przygotowanie: Jajka umyć i ugotować na twardo (obrać ze skorupek)
Szczypior, pomidory umyć i osuszyć, a marchew obrać i ugotować do miękkości.
Spody jajek ściąć delikatnie tak żeby nam ładnie się postawiły. Z pomidorów odciąć górę i wydrążyć żeby powstały kapelusze. Kilka gałązek szczypiorku pokroić na odcinki około 3 cm i poprzecinać, ale nie do końca. Resztę drobno pokroić. Z pora powycinać trzy prostokąty na drzwi i trzy kwadrat na okna. Na jajko dodajemy odrobinę ketchupu w dwóch miejscach i na niego nalepiamy okno i drzwi dociskając palcem żeby wyszła ładna otoczka ramek z ketchupu. Na górę jajka dajemy kapelusz z pomidora na kapelusz łyżeczkę majonezu a na majonez pocięty szczypior. Posiekany szczypior rozsypujemy wokół chatek, polewamy resztą majonezu, a na niego układamy ugotowaną i pokrojoną w kwiatuszki marchewkę. Możemy delikatnie posolić.

2/28
Składniki: 8 jajek, 1 puszka tuńczyka w oleju lud sosie...
fot. Elżbieta Pawelec

Jajka faszerowane  tuńczykiem i pieczarkami 

Składniki: 8 jajek, 1 puszka tuńczyka w oleju lud sosie własnym, 2-3 łyżki śmietany,
180 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrego chrzanu,  
3  łyżki posiekanej rzeżuchy do farszu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, rzeżucha do dekoracji, sól, pieprz kolorowy grubo mielony, ostra papryka do smaku, olej. 

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Włożyć żółtka do miski i rozgnieść. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć aż puszczony przez pieczarki sok wyparuje. Przestudzić. Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek, chrzan, cebulę, pieczarki i żółtka. Przyprawić do smaku przyprawami, dodać posiekaną natkę pietruszki i rzeżuchę. Wymieszać. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować rzeżuchą. Schłodzić przed podaniem.   

3/28
Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego...
fot. Jolanta Perz - Straga

Terrina wielkanocna

Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 jaja, 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30 proc., 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz.

Przygotowanie: jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki najlepiej na noc. Kroję ostrym nożem. Układamy na półmisku, dekorujemy siekanym szczypiorkiem i warzywami, które nam zostały. 

4/28
Składniki: 4 jajka, 4 kromki pieczywa tostowego, ząbek...
fot. Karolina Potyka

Jajko w koszulce na toście

Składniki: 4 jajka, 4 kromki pieczywa tostowego, ząbek czosnku, oliwa, cytryna, masło, łyżka octu, sól, pieprz.

Przygotowanie: czosnek obrać i przekroić na pół. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem. Usmażyć na oliwie grzanki. Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę octu. Jajka wbić do miseczki i bardzo delikatnie położyć na wrzątek. Gotować około 2 - 3 minut. Każde jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć grzanki a na nich ułożyć po jednym jajku. Ozdobić plastrami cytryny.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Stal Gorzów goniła, goniła i dogoniła Unię Leszno. Jak wypadł jej pierwszy sparing?

Stal Gorzów goniła, goniła i dogoniła Unię Leszno. Jak wypadł jej pierwszy sparing?

Koniec kostki na ulicy Legnickiej w Gubinie. Trwa wyczekiwany remont drogi

Koniec kostki na ulicy Legnickiej w Gubinie. Trwa wyczekiwany remont drogi

Czy w Gorzowie jest bezpiecznie? Oto najnowsze dane. Kradzieży jest coraz więcej

Czy w Gorzowie jest bezpiecznie? Oto najnowsze dane. Kradzieży jest coraz więcej

Zobacz również

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Kolejna gala "Kobieta z Sercem" za nami. Kto otrzymał wyróżnienie?

Kolejna gala "Kobieta z Sercem" za nami. Kto otrzymał wyróżnienie?