Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

30 przepisów ze śliwkami. Na słodkości i nie tylko. Poznajcie sprawdzone propozycje! [PRZEPISY OD CZYTELNIKÓW]

oprac.maw
Śliwki świetnie nadają się na konfitury
Śliwki świetnie nadają się na konfitury pixabay.com
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Wykorzystajcie je w swojej kuchni. Nadają wyjątkowy smak i można przyrządzić z nimi niesamowicie smaczne dania czy desery. Nie macie pomysłów? Poznajcie sprawdzone przepisy!

Śliwki mają wiele cennych właściwości

Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Są bogatym źródłem wielu ważnych składników. Zawierają antyoksydanty i błonnik, które działają m.in. przeciwmiażdżycowo. Bardzo dobre są zarówno świeże, jak i suszone owoce. Dla zdrowia nie powinniśmy unikać śliwek w naszej diecie.

źródło: Agencja TVN/x-news

Co można zrobić ze śliwkami?

Kompoty, marmolady, powidła, ciasta, knedle, pierogi. Śliwki wykorzystać można w kuchni na wiele sposobów. Sezon na te niezastąpione owoce rozpoczęty. Przygotowaliśmy dla Was zestaw sprawdzonych przepisów, które otrzymaliśmy od naszych Czytelników. Lubicie śliwki? Proponujemy skorzystać z podanych niżej propozycji.

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:

  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 15-20 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 dkg śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 st. przez 50-60 minut.

Dżem figowo-śliwkowy

Składniki:

  • 500 g fig
  • 250 g śliwek
  • 50-100 g cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie: Figi umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w grubszą kostkę. Owoce zasypać cukrem i odstawić na minimum godzinę. Smażyć z dodatkiem soku z cytryny około 45 minut, czynność powtórzyć następnego dnia. Gorący dżem nałożyć do wysterylizowanych słoiczków. Przewrócić do góry dnem. Z tej ilości wyszły mi 2 słoiczki. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość, to po przełożeniu do słoiczków pasteryzować 10 minut.
Przepisy Marzeny Dudy, autorki Bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Szybkie i proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki

Przygotowanie:
Całe jajka lekko ubić z cukrem. Wlać jogurt, olej - połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, które dzięki mące nie opadną na dno. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

Piegusek ze śliwkami i wanilią

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka suchego maku
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół średniej laski wanilii
  • 12,5 dag masła (nieco ponad pół kostki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około pół kg śliwek

Przygotowanie:
Mak wsypać do miski, zalać zimną wodą, wymieszać, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zebrać je łyżką. Następnie starannie odsączyć z wody. Wanilię przekroić wzdłuż i końcem noża zeskrobać nasionka ze środka. Jajka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch.
Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 70-80 ml słodkiej śmietanki
  • 3 lekko czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • spora garść śliwek lub innych owoców

Przygotowanie:
Jajka ubić lekko mikserem razem z cukrem. Dodać esencję waniliową i śmietankę - zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

6. Kompot jabłkowo-śliwkowy

Składniki: jabłka, śliwki, cukier, woda.
Przygotowanie: W zależności ile chcemy tego kompotu, tyle damy owoców ze skórką oraz wody. Do tego cukier do smaku. Zagotować.
Przepis Marty Urbańskiej, autorki bloga www.magicznezyciemarty.pl

7. Kasza jaglana ze śliwkami

Składniki: 250 g kaszy jaglanej, 2 żółtka, 30-40 g masła, 100-150 g cukru, śliwki węgierki suszone, sól.
Przygotowanie: Kaszę należy sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą. Dodać masło, sól, łyżeczkę cukru do smaku. Gotować ją na sypko. Następnie utrzeć żółtka z 2-3 łyżkami cukru i wymieszać z letnią kaszą. Śliwki wypestkować i zasypać cukrem. Śliwki suszone wcześniej namoczyć w przegotowanej wodzie. Można też wykorzystać śliwki z kompotu. Formę do ciasta lub naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na przemian nakładać warstwę kaszy i śliwek. Tak przygotowanie kilkuwarstwowe ciasto zapiec w piekarniku. Można podawać ze śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym lub słodkim sokiem.
Przepis Gizeli Nowogońskiej

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 20 dag kaszy manny
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • śliwkiwęgierki z usuniętymi pestkami

Przygotowanie:
Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem i solą, dodać twaróg, wsypać kaszę mannę, dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Białka ubić na pianę, wsypać mąkę pszenną. Dodać masę serową i delikatnie wymieszać. Z masy serowej formować kule, do środka wkładać śliwki, dokładnie zlepiać. Knedle obtaczać w mące ziemniaczanej. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Odcedzić. Podawać z cukrem pudrem, śmietaną lub jogurtem.

9. Muffinki ze śliwkami

Składniki:

  • 280 g mąki
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 100 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • szczypta soli
  • 6 śliwek węgierek
  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy jajka, maślankę i olej. Mieszankę mąki dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej i mieszamy. Należy mieszać tylko do połączenia się składników, inaczej po upieczeniu muffinki będą twarde. Śliwki płuczemy, przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. Jeżeli jesteśmy smakoszami innego rodzaju śliwek, używamy renklod lub śliwek żółtych. Masę rozlewamy do papilotek: dwie łyżki na spód, potem umieszczamy w papilotce połowę śliwki i kostkę czekolady. Zalewamy kolejną łyżką masy. Z przygotowanych składników powinna wyjść ilość masy potrzebna do dwunastu muffinek. Jeżeli po rozlaniu zostanie nam jeszcze trochę masy, równo rozlewamy resztki do każdej papilotki. Wstawiamy formę do nagrzanego wcześniej do 200 st. piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch muffinek się zezłoci. Wyciągamy wszystkie z formy i studzimy na kratce – na chłodno papilotki będą łatwiej odchodziły od ciasta.

Śliwki świetnie nadają się na konfitury
Śliwki świetnie nadają się na konfitury pixabay.com

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 5 kg węgierek
  • 50 dag cukru

Przygotowanie:
Powidła przygotuj z bardzo dojrzałych śliwek. Śliwki umyj, osusz, rozłóż na czystej ściereczce, usuń pestki, przełóż do rondla, zagotuj uważając, aby się nie przypaliły, gdy się zagotują mieszaj kilkakrotnie i gotuj pod przykryciem, aż puszczą sok i ściemnieją, duś je na małym ogniu około 2 godzin, często mieszając. Kwadrans przed końcem dodaj cukier. Gorące śliwki przełóż do wyparzonych słoiczków i od razu mocno zakręć. Ostudź. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu.
Przepis Moniki Gorowy

Kompot ze śliwek

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 200 g cukru
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie:
Owoce umyj, nadkrawając wzdłuż usuń pestki, nakłuj kilkakrotnie każdą śliwkę, ułóż w przygotowanych słoiczkach. Zagotuj wodę z cukrem, gorącym syropem zalej śliwki, zamknij. Na dnie garnka ułóż np. szmatkę, ustaw słoiczki, zalej letnią wodą do ok. połowy wysokości słoiczków. Pasteryzuj pod przykryciem - 20 minut od zagotowania się wody.
Przepis Moniki Gorowy

12. Powidła węgierskie

Przygotowanie: Do powideł najlepsze są śliwki lekko przymarszczone, bardzo dojrzałe. Śliwki umyć, usunąć pestki, włożyć do blachy do pieczenia ciasta (prostokątnej, z bokami). Podlać winem i dusić w piekarniku w temperaturze 100-125 stopni, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką aż do odparowania soku. Gdy zgęstnieją, dosypać cukru do smaku i wymieszać. Pozostawić w piekarniku do ostudzenia do następnego dnia. Nazajutrz ponownie podgrzać, mieszając. Gdy zgęstnieją na tyle, że będą spadać z łyżki płatami, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Powidła powinny być słodkie.
Przepis Anny Nonckiewicz

13. Marmolada śliwkowa

Składniki:

  • 2 kg śliwek

Przygotowanie: Śliwki pozbawione pestek przekładamy do brytfanny, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. Tę czynność powtarzamy przez trzy dni. Gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez około pół godziny.

14. Placek z suszonymi śliwkami

Ciasto orzechowe:

  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 10 dag kokosu
  • 0,75 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypać orzechy i kokos.
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka octu

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie pozostałe składniki i upiec biszkopt.
Śliwki: 1/2 kg śliwek kalifornijskich zalać wodą na chwilę, by namokły - odcedzić i zalać wódką.
Masa: 3 szklanki mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru kryształu, 1 budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka), 1,5 kostki masła, troszkę alkoholu. Budyń ugotować, ostudzić i utrzeć z masłem.
Polewa z czekolady: Rozpuścić gorzką czekoladę w 0,25 kostki masła.
Przekładanie ciasta: - placek orzechowy-pół masy - placek biały - masa - poukładać śliwki, zalać polewą z czekolady.
Przepis Magdaleny Kapłon

15. Tarta ze śliwkami

Składniki:

  • Na ciasto: 100 g mąki razowej, 50 g mąki krupczatki, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, 100 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany.
  • Na nadzienie: 0,5 kg śliwek węgierek, 3 łyżki płatków migdałowych, łyżka cukru, łyżeczka cynamonu, białko, 2 - 3 goździki.

Przygotowanie:
Mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je na cieście, zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta, który później zawijamy do środka. Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy cynamonem, goździkami i cukrem. Całość pieczemy ok. 30 - 40 minut w 180 st. Pod koniec posypujemy podpieczonymi na patelni płatkami.
Przepis Urszuli Milińskiej

16. Sałatka ze śliwką

Składniki: garść ulubionej mieszanki sałat, pół czerwonej papryki, kilka śliwek węgierek, 2-3 plasterki mozzarelli lub serka pleśniowego, garść prażonego słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Paprykę pokroić w paski, śliwki na połówki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić - można dodać ulubione zioła. Przełożyć do miseczki, posypać słonecznikiem, oraz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Przepis Marty Urbańskiej, autorki bloga magicznezyciemarty.pl

17. Kwaskowy pleśniak śliwkowy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • kostka masła
  • kisiel cytrynowy
  • śliwki

Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, szklanki cukru, żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce, na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny w 175 st. C.
Przepis Marty Urbańskiej, autorki bloga magicznezyciemarty.pl

Nalewka śliwkowa

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 l spirytusu
  • 0,75 l wódki
  • 80 dag cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1/3 l wody

Przygotowanie:
Po usunięciu pestek z dojrzałych węgierek pokroić je na drobne kawałki i wsypać do gąsiorka. W oddzielnym naczyniu wymieszać spirytus z wódką i wlać do gąsiorka ze śliwkami. Szczelnie zakorkować i wystawić na działanie promieni słonecznych, na okres 2 miesięcy, co kilka dni obracając naczynie. Po upływie terminu nalewkę należy przesączyć przez gazę do innego naczynia. Śliwki wycisnąć. Aby przygotować sok należy podgrzać wodę do 50-60 st. C, wsypać cukier i podgrzewać do wrzenia. Oczyścić z powstałej piany i dodać kwasku cytrynowego, a następnie gotować 10 minut. Tak przygotowany syrop wlać do 3-litrowego gąsiorka, nie czekając aż ostygnie, wlać do niego nalewkę. Dobrze wymieszać, wstrząsnąć, zagotować i odstawić na 48 godzin. Gotową nalewkę przesączyć przez gazę i wlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis Barbary Józefowskiej

Śliwki na patyku

Składniki:

  • suszone śliwki węgierki
  • kminek lub posiekane orzechy

Przygotowanie: Podzielić porcję dojrzałych węgierek na pół, wyjąć pestki przytrzymać dwie połówki razem, nasypać do środka kminku lub orzechów. Nadziać śliwki na wykałaczki, ułożyć na suchą blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Gdy śliwki uschną, przechowywać w słoju, w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis Zofii Dąbrowskiej

21. Sałatka z kapusty i ze śliwkami

Składniki:

  • 6 kg kapusty czerwonej (poszatkować, nasolić na 2 godziny, a następnie odcisnąć - przed wrzuceniem do zalewy)
  • 1,5 kg cebuli (zrobić tak samo jak z kapustą)
  • 1,5 kg jabłek lub gruszek obrać i zetrzeć na grubej tarce
  • 1,5 kg śliwek pokroić na ćwiartki i razem z sokiem dać do zalewy

Zalewa:

  • 9 szklanek wody
  • 3 szklanki octu 10 proc.
  • 1 kg cukru
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 15 szt. goździka (goździk z torebki)

b]Przygotowanie:[/b] Zalewę zagotować i wrzucić do niej wyciśniętą kapustę. Następnie dodać cebulę i owoce. Gotować 40 minut pod przykryciem, ciągle mieszać. Potem nałożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut. Po wyciągnięciu z wody słoiki z sałatą odwracamy do góry dnem.

Śliwko można wykorzystać również do pieczeni
Śliwko można wykorzystać również do pieczeni unsplash.com/zdjęcie symboliczne

Zawijaniec ze śliwkami

Składniki:

  • 75 dag szynki bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag wędzonego boczku, musztarda
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ok. 100 - 150 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
Mięso pokrój w plastry, mocno rozbij, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Każdy plaster posmaruj łyżeczką musztardy, nałóż po plasterku boczku i po 2 śliwki. Ciasto zwiń w rulonik, owiń np. nicią. Smaż każdy zraz kilka minut na patelni, aby ścięło się miso. Następnie przełóż do naczynia wszystkie roladki, podlej bulionem warzywnym i duś ok. 40 min., aż mięso będzie miękkie.

Schab z fasolą i śliwkami 

Składniki:

  • 50 dag mrożonych lub świeżych śliwek
  • 2 szklanki drobnej fasoli
  • 1 opakowanie kaszy jaglanej
  • 2 łyżki majeranku
  • 80 dag schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • świeży majeranek a jak nie ma to suszony
  • olej do smażenia
  • koniak

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Wypłukać i ugotować do miękkości (posolić pod koniec). Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć roztartym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić olejem. Śliwki namoczyć w alkoholu na 10-15 minut. Schab odstawić na 1 godzinę do lodówki. W rondlu rozgrzać olej, wyjąć schab z lodówki i smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec ok. 50-60 minut w 200 st. C,podlewając bulionem lub wodą. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle, dodać namoczone śliwki bez pestek i razem dusić. Następnie dodać ugotowaną fasolę, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Schab pokroić w plastry i podawać na fasoli z kaszą jaglaną.
Przepis Danuty Rozmys

26. Chlebek śliwkowy

Składniki: 10 dag śliwek polskich wędzonych bez pestek, 30 ml likieru amaretto, 15 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki płynnego miodu, 25 dag mąki, 2 jajka, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynek, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i 1 płaska łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: Śliwki kroimy na małe kawałki. Zalewamy likierem oraz 60 ml wrzącej wody. Odkładamy na 10 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem i miodem na masę o konsystencji gęstego kremu. Podczas ucierania ciasta, dodajemy po jednym jajku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy do piernika i cynamonu. Do ciasta dodajemy też śliwki wraz z alkoholem i wodą, w której się moczyły i rodzynki. Formę keksową smarujemy tłuszczem (pojemność 2 litry). Przekładamy ciasto. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150 st. C. Upieczony chlebek posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Danuty Rozmys

Pierożki z twarożkiem i śliwkami

Składniki:

  • Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 110 ml ciepłej wody, 110 ml mleka ciepłego, 1 łyżka cukru, szczypta soli
  • Nadzienie: 25 dag twarogu chudego w kostce, 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 50 dag śliwek węgierek

Przygotowanie: Mąkę przesiej, zalej wodą i mlekiem, dodaj cukier, sól, zagnieć ciasto. Twaróg zagnieć ze śmietaną i cukrem. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, podziel na ćwiartki. Ciasto rozwałkuj na desce obsypanej mąką pszenną. Wykrawaj przy pomocy szklanki krążki, na które nakładaj porcje twarożku i ćwiartki śliwki, zlep boki. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Wrzucaj porcje pierogów i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną lub owocowym jogurtem.
Przepis Moniki Gorowy

Schab ze śliwką i miodem

Składniki:

  • 1/2 kg oczyszczonego schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki soli morskiej

Marynata:

  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Oczyszczony schab, wyrównujemy na brzegach. Za pomocą ostrego noża wycinamy dziurę (ok. 2 cm) w środku. Nacieramy schab solą morską, smarujemy marynatą i szczelnie zamykamy w foliowym worku. Na 1,5 godziny wkładamy do lodówki. Po tym czasie wypełniamy mięso śliwkami (staramy się zużyć wszystkie) i przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego olejem. Na dno naczynia wlewamy jeszcze trzy łyżki przegotowanej wody. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 70 minut. W trakcie pieczenia podlewamy schab sosem własnym z dna naczynia, najlepiej co 10 min. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągamy i odstawiamy, aby mięso „odpoczęło” przez kolejny kwadrans.

Tartaletki z karmelizowaną śliwką

Składniki:

  • 150 g świeżych śliwek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
  • 10 słodkich tartaletek
  • garść orzechów

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos.
Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Dżem ze śliwek mirabelek

Składniki:

  • 5 l śliwek mirabelek
  • 50 dag cukru
  • 3 dag cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie: Śliwki płuczemy i wsypujemy wraz z pestkami do garnka. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu. Owoce smażymy ok. 3-4 godzin od czasu do czasu mieszając. Jak widzimy, że owoce się rozgotowały, przekładamy na sito i przecieramy przez nie. Garnek z dżemem znów wstawiamy na mały gaz dodajemy anyż i jeszcze smażymy ok. 2 godziny. Jak widzimy, że dżem gęstnieje wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy i dalej smażymy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się jej w dżemie. Przekładamy dżem do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Przepis Danuty Rozmys

[/i]Lubisz gotować? To może ciebie zainteresować:


WIDEO: Anna Starmach zdradziła przepisy na zapiekanki makaronowe. Juror programu "MasterChef" pokazała, jak zrobić: maccaroni&cheese, lasagne z patelni, zielone canneloni oraz makaronowy tort.

źródło: Dzień Dobry TVN/z-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska