Pyszne hot-dogi z "Parówkami z szynki" i świeżymi, sezonowymi warzywami
Lista zakupów
1) opakowanie "Parówek z szynki"
2) bułki typu paluch, do hot-dogów
3) masło
4) pomidor
5) zielony ogórek
6) sałata
7) rzodkiewka
8) świeża czerwona cebula
9) sos musztardowy
Przygotowanie:
Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego ogórka, rzodkiewki, a na końcu parówkę. Całość można oprószyć świeżo posiekaną czerwoną cebulką i polać ketchupem lub sosem.
Ciekawostki związane z hot-dogami:
- Amerykanie rocznie zjadają ok. 20 miliardów hot-dogów (średnio 60 sztuk rocznie na osobę).
- Najdłuższy hot dog świata miał ok. 60 metrów, typowy hot-dog konsumowany jest przeciętnie w 6 kęsach.
- Najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów, Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów).
- Hot-Dog to ulubiona potrawa sławnych: Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago - Al'a Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.
- Najdroższego hot-doga można zjeść w Stanach Zjednoczonych. Od 2010 roku oferuje go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje 69 dolarów za sztukę. Cena podyktowana jest najlepszej jakości składnikami.
- Aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin tylko Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?