1/5
Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest...
fot. 38pr.pl

4 przepisy na najsłynniejsze kanapki świata. Z łatwością przyrządzisz w domu

Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z mięsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu.

Kanapki to najbardziej znane międzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić!

We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynkę, ser i parmezan.

Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją mięsa i ogórków, która załagodzi głód na długo.

Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje się coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce.

W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy się w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? Sprawdź w naszej galerii, jak przygotować je w swojej kuchni.

Zobacz też: Kanapeczka do pudełeczka. Przepisy Piotra Kucharskiego

2/5
Składniki:...
fot. 38pr.pl

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji

Składniki:
4 kromki chleb tostowego
4 plastry sera
8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
2 łyżki musztardy Dijon
100 g startego parmezanu

Składniki na sos:
100 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku

Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.

Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.


Zobacz też: Panini z łososiem a’la gravlax

3/5
Składniki:...
fot. 38pr.pl

Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby

Składniki:
2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
4 łyżki musztardy
5 plastrów żółtego sera
150 g ogórków konserwowych
4 plastry Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
150 g pieczonej wieprzowiny

Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie części smarujemy musztardą. Na dolnej części układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowinę, szynkę wędzoną wieprzową Znakomita marki Konspol i plasterki sera. Całą kanapkę wkładamy do opiekacza na 2 minuty.


Zobacz też: Kanapeczka do pudełeczka. Przepisy Piotra Kucharskiego

4/5
Składniki:...
fot. 38pr.pl

Panini – włoska symfonia smaków

Składniki:
2 kawałki chleba panini
sałata lodowa
4 plasterki szynki z indyka marki Konspol
4 plasterki żółtego sera
1 pomidor
50 g suszonych pomidorów
garść suszonej bazylii
100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylię i miksujemy do momentu powstania gęstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, Szynki z indyka marki Konspol, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.

Zobacz też: Panini z łososiem a’la gravlax

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

Ten pies pilnie musi przejść operację. Wyrósł mu guz wielkości dyni. Pomóż!

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Nissan Juke. Znamy ceny odświeżonego modelu

Zobacz również

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Rusza żużlowa Grand Prix. Zmarzilk faworytem. Aż cztery rundy w Polsce! GALERIA

Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!

NOWE
Mnóstwo śmieci w Parku Narodowym Ujście Warty. To jakiś koszmar!