50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC]

mawZaktualizowano 
50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf
Jajka na śniadanie, wielkanocny stół albo na przyjęcie. 50 najciekawszych przepisów.

Wielkanocne jaja faszerowane
Składniki: 10 jajek, 50 g czerwonej papryki, 50 g żółtej papryki, 50 g
kukurydzy konserwowej, 50 g marchewki, 50 g ziemniaka, 50 g pietruszki, 4 listki rukoli, 4 łyżki majonezu, pieprz, sól
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Umyte, osuszone papryki pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę ugotować. A ziemniaka ugotować osobno. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane do miękkości, ostudzone warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na ćwiartki jajek ułożyć sałatkę.
Monika Gorowa

Jajka faszerowane szynką
Składniki: 2 jajka, 2 plasterki szynki, kiełki brokuł, 1 łyżeczka majonezu, tarty chrzan do smaku, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Przekroić na pół i oddzielić żółtka od białek. Z białek powstaną nam takie małe łódeczki. Żółtka, szynkę oraz kiełki drobno pokroić. Wymieszać z majonezem, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem. Wszystko najlepiej jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem lub kiełkami.
Karina

Pasta z wędzonej makreli i jajek
Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela, 1 cebula czerwona, 3 ogórki konserwowe w curry, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki majonezu
A przygotowanie: Rybę wędzoną oczyścić z ości oraz skóry. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miseczki i przyprawić. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed podaniem.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa

Jajka z niespodziankami
Składniki: Ugotowane jaja na twardo, drobno pokrojona rzodkiewka, szczypiorek, szynka, żółty ser, papryka, kiszone ogórki, 2 łyżki majonezu, szczypta czerwonej słodkiej papryki, czarne oliwki, natka pietruszki oraz krewetki koktajlowe usmażone wcześniej na odrobinie oliwy z czosnkiem- do dekoracji
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na połówki. Wyciągnąć żółtka i rozdrobnić je. Następnie posolić, zmieszać z majonezem i szczyptą czerwonej papryki. W połówkach umieścić pokrojone warzywa, wędliny, serek. Następnie położyć na to majonez wymieszany z żółtkami. Dekorujemy jajka natką pietruszki i krewetkami.
Magdalena Konsewicz

Pieczarki z tuńczykiem i jajkami
Składniki: 200 g pieczarek, 1 puszka tuńczyka w oleju, 3 jajka, 1 cebula czerwona, 2 łyżki kukurydzy, sól i pieprz do smaku, kilka oliwek do dekoracji
Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki. Blanszować ok. 2 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Do miski włożyć przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki. Przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie wymieszać i udekorować oliwkami.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa

Czytaj też: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek. Wyniki konkursu [ZDJĘCIA]

Jajka wędzone
Składniki: 10 jajek, sól lub sól wędzona do smaku, woda
Przygotowanie: Do garnka wkładamy 10 jajek. Zalewamy je wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10-25 minut na twardo. Przelewamy zimną wodą i zostawiamy by wystygły. Wyjmujemy, osuszamy. Kilka jajek obieramy ze skorupek. Jedne i drugie umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnosimy ją nie przekraczając 45 stopni. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą
bursztynowego koloru Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury by, jajka nie popękały, zaś aromat z wędzenia wnikał do środka jajka. W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Mariola Grzęda

Awokado zapiekane z jajkiem
Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado, 2 jajka, odrobina twardego żółtego sera, sól. Dodatkowo: papryczka chili, ok. 3 łyżki majonezu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 duże ząbki czosnku, cytryna, plaster boczku wędzonego
Przygotowanie: Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut.Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

Jajka na gniazdach łososiowych
Składniki : 50 g kaszki kuskus , 3 jajka ugotowane na twardo, 100 g łososia wędzonego w plastrach, majonez, sól, pieprz, kiełki rzodkiewki i słonecznika.
Przygotowanie: Kuskus zalać bulionem tak, aby poziom płynu przekraczał o 0,5 cm poziom kaszki. Odstawić na 5 minut. Jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. 2 plastry łososia pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać rozdrobnione żółtka z kaszką kuskus, łososiem, majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na półmisku uformować gniazda z łososia i kiełków rzodkiewki, w środkach umieścić połówki jajek wypełnione farszem. Udekorować kiełkami.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf

Kolorowa sałatka z jajkiem
Składniki : 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat, 1 jajko ugotowane na twardo, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cebula, 1 duży pomidor, garść ziaren słonecznika. Sos: 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Jajko i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Aleksandra Misa

Łosoś z jajkami przepiórczymi
Składniki: 400g fileta z łososia, sól, pieprz, cukier, oliwa do pieczenia, 8 jajek przepiórczych, 200ml śmietany 12 proc. , 2 łyżki musztardy ziarnistej
Przygotowanie: Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120 st. C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zrobić “sadzone” z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym.

Czytaj też: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek. Wyniki konkursu [ZDJĘCIA]

Rożki z szynki z musem jajecznym
Składniki: 12 plastrów szynki konserwowej, 6 jajek na twardo, 1 pęczek szczypiorku, kilka łyżek majonezu, 1l galaretki warzywnej
Przygotowanie: Jajka przetrzeć, dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku. Z szynki zwijać rożki i do środka wkładać farsz. Układać na talerzach, dekorować majonezem i warzywami, zalewać lekko tężejącą galaretką.

Jajko w koszulce na toście
Składniki: 4 jajka, 4 kromki pieczywa tostowego, ząbek czosnku, oliwa, cytryna, masło, łyżka octu, sól, pieprz
Przygotowanie: Czosnek obrać i przekroić na pół. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem. Usmażyć na oliwie grzanki. Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę octu. Jajka wbić do miseczki i bardzo delikatnie położyć na wrzątek. Gotować około 2 - 3 minut. Każde jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć grzanki a na nich ułożyć po jednym jajku. Ozdobić plastrami cytryny.
Karolina Potyka

Pasta jajeczno-paprykowa
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz
Przygotowanie: Obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa.
Monika Grzelczak

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf

Jajka po szkocku
Składniki: 550 g mięsa mielonego z łopatki, 7 małych jajek, olej do smażenia, bułka tarta, sól z pieprzem
Przygotowanie: 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotową mięsna masa oblepić ugotowane jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno.
Monika Piekarska

Parówkowe serca z jajkiem
Składniki: 4 parówki, 4 jajka, 2 witki szczypiorku, 4 małe wykałaczki do owoców, pieprz i sól, łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie: Parówki rozkroić w poprzek, uformować serce, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć parówki. Wbić w środek każdego ,,serca’’ jajka i smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawić pieprzem i solą, oraz posypać umytym, osuszonym, posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem na talerz wykroić przy brzegach parówek fragmenty usmażonego jajka, aby ładnie wyglądały ,,serca’’ na talerzach.
Monika Gorowa

Czytaj też: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek. Wyniki konkursu [ZDJĘCIA]

Cukinia z sadzonym jajkiem
Składniki: 1 średnią cukinie, 3 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej,1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko
Przygotowanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Wkładamy do niej łódeczki cukinii. Gotujemy ok.3 minut. Następnie wykładamy cukinię na talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wbijamy jajko i przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią.
KGW janczewo.blogspot.com

Galaretki drobiowe z jajkiem
Składniki: pół kurczaka, jajko ugotowane na twardo, marchewka, domowy rosół gotowany na kurczaku z włoszczyzną, 2 łyżki żelatyny, listki bazylii bądź pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Mięso oddzielić od kości, pokroić. Żelatynę rozpuścić w litrze gorącego bulionu. W filiżankach ułożyć po plasterku gotowanego jajka, kawałki marchewek i listki bądź inną posiekaną zieleninę. Przyprawić pieprzem. Dodać kurczaka i zalać bulionem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Marta Urbańska

Jajka z ćwikłą
Składniki: 3 jajka kurze, 2 kopiaste łyżki dobrego majonezu, 1 łyżeczka ćwikły z chrzanem, zielona pietruszka ewentualnie por
Przygotowanie: Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do miseczki dajemy majonez i ćwikłę z chrzanem. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka przekrawamy na pół wzdłuż i na każdą połówkę wykładamy różową masę. Układamy na talerzu, dekorujemy i podajemy na śniadanie. Ewa Szymczak

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf

Frittata z warzywami
Składniki: 8 jajek , warzywa (brokuł, papryka czerwona i żółta, kukurydza i co tylko lubicie, sól, pieprz, ewentualnie zioła, trochę oliwy
Przygotowanie: Warzywa kroimy, smażymy i przyprawiamy do smaku. Przekładamy je na posmarowaną oliwą blaszkę i zalewamy rozbełtanymi jajkami. Warto pamiętać, by obficie posolić, bo niesłone jaja mogą zepsuć cały obiad. Wstawiamy to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C na jakieś
15-20 minut. Olga

Jajka faszerowane z tuńczykiemSkładniki: 1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju - najlepiej słonecznikowym, 6 jajek ugotowanych na twardo, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 średnia dymka lub szalotka, 1 łyżka dobrego majonezu, 1 łyżeczka ulubionej musztardy, sól, pieprz - do smaku, mielona papryka do posypania gotowych jajek
Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

Czytaj też: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek. Wyniki konkursu [ZDJĘCIA]

Jajka faszerowane z pomidorami z fetąSkładniki: 3 jajka, 3 suszone pomidory z oleju, 1 łyżka fety, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), kilka listków świeżej bazylii, pieprz, chili i ewentualnie sól, kiełki
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

Jajka faszerowane z pieczarkamiSkładniki: 6 jajek, 15 dag pieczarek, 3 dag tłuszczu, sól, pieprz, pół pęczka natki pietruszki lub koperku, majonez, liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka. Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy(najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach), podsmażamy na tłuszczu i studzimy. Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Przyprawiamy do smaku sólą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki lub koper. Do masy dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka.
Irena

Jajka faszerowane z łososiem lub makreląSkładniki: 5 jajek, 5 dag wędzonego łososia lub makreli, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki koperku, sól, pieprz czarny mielony, plasterki cytryny, gałązki koperku.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Masło, musztardę, żółtka, sok z cytryny i koperek utrzeć na gładką masę. Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do szprycy. Do każdej połówki jajka włożyć mały plasterek ryby tak, aby zostało wgłębienie. We wgłębienie wycisnąć rozetkę z masy żółtkowej. Jajka ułożyć na półmisku, przybrać ćwiartką plasterka cytryny i koperkiem.

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf

Jajka faszerowane z łososiemSkładniki: 5 jajek, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek do dekoracji,10 plasterków szynki, 2 łyżki kawioru czarnego, szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka i przekładamy je do naczynia. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Połówki jajek napełniamy masą, owijamy plastrami szynki i dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy.
KGW janczewo.blogspot.com

Jajka faszerowane z groszkiemSkładniki: 6 jajek, sól i pieprz, 2 łyżki majonezu, groszek z puszki
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Z ostudzonych wyciągamy żółtka, dodajemy do nich pół puszki groszku, 2 łyżki majonezu i sól oraz pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem i rozdrabniamy. Gotową masę wkładamy do jajek. Jeśli masa wyjdzie nam za sucha, możemy dodać jeszcze odrobinę majonezu.

Jajka faszerowane z ogórkiem i pomidoremSkładniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, ogórek, pomidor, szczypiorek, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka kroimy na połówki, wyciągamy żółtka i drobno siekamy. Łączymy wszystko z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz dzielimy na dwie części, do jednej dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, a do drugiej pomidora i nadziewamy jajka.
KGW "Zawadzianki"

Jajka faszerowane z ogórkiem kiszonymSkładniki: 6 dużych jajek, 2 nieduże ogórki kiszone, 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka masła, sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dobrze odcisnąć. Żółtka utrzeć z masłem. dodać starty ogórek, szczypiorek i koperek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do jajek.
KGW "Zawadzianki"

Jajka faszerowane z żółtym serem i pieczarkamiSkładniki: 6 dużych jajek, 7 pieczarek, kawałek żółtego sera, sól i pieprz do smaku, masło, odrobina byłki tartej
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Na tarce zetrzeć pieczarki i osobno żółty ser. Na maśle usmażyć pieczarki, na sam koniec dodać ser i przyprawić. Dosypać odrobinę bułki tartej, wymieszać. Ostudzony farsz nałożyć do jajek.
Ewa M.

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] 123rf

Jajka faszerowane z oliwkami
Składniki: 6 dużych jajek, słoiczek zielonych oliwek, sól i pieprz, majonez
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Oliwki drobno posiekać. Dodać do nich żółtka i wymieszać.Doprawić do smaku i dodać łyżkę majonezu. Wymieszać i nakładać do jajek.

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i pieczarkamiSkładniki: 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Marta Urbańska

Jajka faszerowane na ostroSkładniki: 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, 50 g sera żółtego, garść drobno posiekanego szczypiorku, łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub pół łyżeczki chili w proszku, 1 łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie: Jajka przeciąć na połówki i wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Żółtka dobrze rozgnieść, a następnie wymieszać z majonezem, serem, szczypiorkiem, cebulą i pastą paprykową. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Masą wypełnić białka jajek.
Aleksandra Misa

Skorupki faszerowaneSkładniki: 8 jajek, 1 łyżka masła, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, bułka tarta
Przygotowanie: 1 jajko odłożyć, resztę ugotować na twardo,a póżniej przekroić na pół. Jajka wybrać ze skorupek i drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka, sól, natkę pietruszki i koperek. Do tego trochę pieprzu i bułki tartej. Wymieszać z surowym jajkiem. Podsmażyć. Napełnić farszem skorupki, posypać tartą bułką. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Jajka w sosieSkładniki: 4 jajka, 3 ogórki korniszony, 1 mała papryka czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta papryki mielonej ostrej, sól i cukier do smaku
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Przekrajamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy i mieszamy. Polewamy po jajkach. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem.
KGW Janczewo

50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] pixabay.com

Sos tatarskiSkładniki : słoiczek majonezu, 2 jajka ugotowane na twardo, grzybki marynowane, śliwki w occie (niekoniecznie), kapary w zalewie, 2-3 ogórki konserwowe, musztarda (niekoniecznie), cukier puder i ewentualnie sól, śmietana lub jogurt (niekoniecznie)
Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno posikać, wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić cukrem pudrem i ewentualnie solą. Jeśli sos jest za gęsty to można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu. Schłodzić w lodówce. Podawać do jajek i wędlin.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

Jajka benedyktyńskieSkładniki: 4 jajka, 4 tosty, 3 łyżki octu, mała łyżeczka soli, 50 g szpinaku mrożonego, 200 ml śmietany 30 proc., 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Wodę zagotować w wysokim garnku, wlać ocet i posolić. Jajka wbijać na wrzątek i gotować około 3 minut. Wyjąć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak. Zalać śmietaną, zagotować i doprawić do smaku. Polewać delikatnie jajka ułożone na tostach.

Jajecznica z dodatkami
Składniki:4 jaja, 2 pieczarki, 1 mała cebula, szczypiorek, 1/4 kostki żółtego sera, sól, pieprz i wędzona papryka do smaku
Przygotowanie: Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy przyprawy. Na patelni smażymy pokrojone w plasterki pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je jajkami i energicznie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek. Na sam koniec dodajemy odrobinę startego sera żółtego. Magda

Jajka marynowane w winie
Składniki: 10 jajek , 1 czerwona papryka, 1 szklanka octu winnego białego, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku, sól,ostra papryka mielona
Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki. Wkładamy jajka oraz paprykę do dużego słoika, przekładając na przemian. Robimy zalewę: ocet i wino doprowadzamy do wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
kgwjanczewo.blogspot.com

Szybka sałatka
Składniki: 4 ogórki korniszony, 2 opakowania zupek chińskich, kukurydza z puszki, 5 jajek, sól, pieprz, sos sojowy, słonecznik, łyżka majonezu
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron z zupek kruszymy, dodajemy kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną sosu sojowego i mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Na koniec posypujemy podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

Schabowy z jajkiem
Składniki: 4 kotlety schabowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 -3 płaty papryki konserwowej, kilka ugotowanych różyczek brokuł, 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego, 2 surowe jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy w 0,5 cm paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuł. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuł i papryki konserwowej.
Agnieszka Gąsior

Omlet na słodko
Składniki: 4 jaja, łyżka śmietany 18 proc., szklanka mąki, szczypta soli, łyżeczka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, owoce: maliny, borówki, cukier puder, olej do smażenia
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę ze szczyptą soli. Do żółtek natomiast dodajemy łyżkę śmietany, cały czas mieszając. A do tego pianę, również delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąki, ciągle delikatnie mieszając. Dajemy jej tyle, aby powstała gładka, nie za gęsta masa. Doprawiamy przy okazji cukrem i cukrem waniliowym i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ogień zmniejszamy i czekamy aż omlet zarumieni się z jednej strony. Można go przykryć. Obracamy na drugą stronę i także czekamy. Można sprawdzić wbijając w środek wykałaczkę czy omlet się udał. Na gotowy ciepły omlet wykładamy owoce i posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Jadwiga

Kluski gryczane
Składniki: 50 dkg mąki gryczanej, 15 dkg masła, 5 jajek, sól, łyżka masła do polania
Przygotowanie: Masło utrzeć z jajkami, dodać mąki i posolić. Następnie łyżką formować kluski i wrzucać je do osolonej wody. Gotować do momentu aż będą miękkie. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem.
KgW Tuplice

Sałatka
Składniki: 1/2 opakowania mieszanki sałat, 1 jajko ugotowane na twardo, 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cebula, 1 duży pomidor, garść ziaren słonecznika. Sos: 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Jako i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Aleksandra Misa

Zapiekanka z jajkiem i awokado
Składniki: 1 bułka, 2 jajka, ser camembert, 1 awokado, musztarda, sól, pieprz
Przygotowanie: Awokado, najlepiej dojrzałe i miękkie obieramy i wyciągamy miąższ. Ugniatamy go widelcem, żeby powstała papka. Dodajemy łyżeczkę musztardy, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy pastą z awokado. Układamy na niej kawałki sera camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy, aż bułka się lekko zrumieni, a ser zacznie się rozpuszczać. W tym czasie na patelni robimy jajka sadzone (na maśle). Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na samym wierzchu obu połówek układamy jajka sadzone. Wierzch można jeszcze ozdobić np. kiełkami.
Anna

Naleśniki z jajkiem
Składniki: Na ciasto : 0,5 l mleka, 1 jajko, 300 g mąki pszennej, sól, cukier, olej do smażenia. Farsz: 100 g sera żółtego, 4 ogórki konserwowe, 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych, 1 pęczek szczypiorku, 1/4 główki sałaty lodowej, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany kwaśnej, sól i pieprz, jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dod ać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki.
Robert Muzyczka, mat.prasowe

Bułki z jajkiem
Składniki: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 2 jajka (ugotowane na twardo), 2 żółtka, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mleka, cukier i sól do smaku, świeża papryka
Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180 st.C.
Robert Muzyczka, mat.prasowe

Galaretka
Składniki: około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy,
ogórki konserwowe, cieniutko pokrojona w plastry szynka, jajka ugotowane na twardo,zielona pietruszka

Przygotowanie: Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie układać partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać i zalewać następną.
Małgorzata Kijowska

Jajka i grzyby
Składniki: 6 jajek ugotowane na twardo, słoiczek marynowanych podgrzybków, 3 ogórki - korniszony, mała cebula, sól, pieprz, majonez, śmietana 18 proc.
Przygotowanie: Ugotowane jajka, odcedzone grzyby i ogórki kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę prze krojeniem należy sparzyć. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżką śmietany. Dodajemy do sałatki i mieszamy.

Szaszłyki
Składniki na 2 szaszłyki: 2 duże wykałaczki, 6 małych jajek ugotowanych na twardo, 3 pomidorki koktajlowe, szczypiorek, majonez
Przygotowanie: Na wykałaczkę nadziewamy jajko, na to połówkę pomidorka. Czynność powtórzyć trzy razy. Na pomidorowych kapelusikach zrobić kropki z majonezu. Wszystko można delikatnie posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

Jajka zapiekane w pomidorach
Składniki: dwa duże pomidory, kostka żółtego sera, dwa jajka, sól i kiełki rzodkiewki
Przygotowanie: Pomidory umyć, odkroić górę. Wyciągnąć miąższ. Do środka pomidora zetrzeć żółty ser, a na niego wbić jajko. Lekko posolić i piec w temp. 180 st. C do momentu, aż jajko się zetnie . Podawać posypane kiełkami.

Czytaj też: 27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek. Wyniki konkursu [ZDJĘCIA]

polecane: TELEMAGAZYN: Szyc i kot - za granicą to jest rozmach

Wideo

Materiał oryginalny: 50 przepisów na potrawy z jajek [PRZEPISY NA WIELKANOC] - Gazeta Lubuska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3