Ustalenia z prowadzonego śledztwa pozwoliły wschowskim policjantom, zajmującym się zwalczaniem przestępczości gospodarczej, na wejście w poniedziałek na teren posesji w Sławie.
Policyjna akcja przeprowadzona została wspólnie z powiatowym lekarzem weterynarii. Na miejscu policjanci znaleźli i zabezpieczyli kilkaset kilogramów surowego mięsa i około 200 kg przeznaczonych do sprzedaży, gotowych wyrobów wędliniarskich.
Mięsa bez niezbędnego zezwolenia przerabiała 53-letni mężczyzna. Masarz sprzedawał zarówno surową wieprzowinę jak i jej przetwory. W surowiec do produkcji zaopatrywał się z różnych, najczęściej przygodnych źródeł. Często o zakupie mięsa do przerobienia decydowała atrakcyjna cena.
Mężczyzna, wykonując wcześniej swój zawód, świadczył usługi dla rolników indywidualnych. - Mając na uwadze większe zyski poszerzył działalność, nie posiadając do tego wymaganych dokumentów - informuje rzeczniczka lubuskiej policji nadkom. Agata Sałatka.
Chcąc zwiększyć sprzedaż mężczyzna zainstalował u siebie w domu linię produkcyjną do wyrobu wędlin i rozbioru mięsa. Nigdy jednak nie uzyskał wymaganych przepisami zezwoleń sanitarnych i weterynaryjnych. Warunki w jakich działa również pozostawiały wiele do życzenia.
Właściciel nielegalnej masarni usłyszał już przedstawione. Za nielegalne wprowadzanie do obrotu mięsa i jego przetworów 53-latkowi grozi grzywna oraz kara nawet roku więzienia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?