6 rozgrzewających przypraw po które warto sięgnąć zimą w naszej kuchni. Na co pomagają?
Kardamon, cynamon, imbir czy czosnek to wybrane przyprawy rozgrzewające, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie w chłodne miesiące. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć zimą.
Przyprawy rozgrzewające powinny stanowić istotny element naszej diety w okresie jesienno-zimowym. Dodawane do potraw i napojów pomagają w zapewnieniu odpowiedniej temperatury ciała, a także wzmacniają odporność i ułatwiają walkę z przeziębieniem czy grypą.
– W chłodnych miesiącach organizm domaga się „rozgrzania”, ponieważ niskie temperatury powodują, że bardzo szybko oddajemy ciepło. Rozgrzewające przyprawy świetnie spełniają tę funkcję. Dodatkowo wzmacniają one organizm, pobudzając system odpornościowy do prawidłowej pracy, a podczas infekcji hamują namnażanie się bakterii. Wiele rozgrzewających przypraw ma także korzystny wpływ na wzrost tempa przemian metabolicznych, a jesienią i zimą szczególnie obawiamy się przybrać na masie ciała – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc i podpowiada, po które rozgrzewające przyprawy warto sięgnąć zimą. Aby dowiedzieć się jak działają i na co pomagają, przejdź do galerii >>
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
CYNAMON
CYNAMON posiada z kolei właściwości rozgrzewające dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. Na skutek wzmagania produkcji ciepła w organizmie, podobnie jak chili, wpływa na szybszy przebieg procesów przemiany materii. Dodatkowo wspomaga prawidłowe trawienie i oczyszczanie ustroju z zalegających w nim toksyn.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
PAPRYKA CHILI
PAPRYKA CHILI działa rozgrzewająco na organizm dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Wpływa ona na proces termogenezy, a więc wytwarzania ciepła w organizmie, co z kolei przyczynia się do przyspieszenia tempa przemiany materii i redukcji tkanki tłuszczowej. Papryka chili łagodzi również bóle głowy i pomaga walczyć z migreną.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
IMBIR
IMBIR mocno rozgrzewa nasz organizm, a dodatkowo ma działanie odkażające i odświeżające, korzystnie wpływa na wzrok oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Imbir niweluje także nudności, stąd polecany jest dla kobiet w ciąży oraz osób mających problemy z choroba lokomocyjną.
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej