1/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor


Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


2/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


3/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


4/11
Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów...
fot. IstockPhoto

9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To potrawa, która zyskała ogromną sławę. Zajadają się nią nie tylko Włosi, ale prawie cały świat

Każdego dnia na świecie zjadanych jest około 13 milionów pizz. To jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Najpopularniejsza jej odmiana to niezmiennie margheritta. Wiecie, skąd pochodzi jej nazwa?

Jak podaje wikipedia, „Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były „focaccie” przyprawiane ziołami i serem. Słowo „piza” pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy „alla mastunicola” określano wypiek przyprawiony bazylią i serem.

Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju.

A jakie są Wasze ulubione rodzaje pizzy?

Przeczytaj też: Najlepsze pizzerie w Lubuskiem? Turyści z całej Polski już wybrali. Poznajcie TOP 10 pizzerii wg użytkowników portalu TripAdvisor

Zobacz też wideo: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć?


Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wybory 2024 w Międzyrzeczu. Pięcioro kandydatów na burmistrza. Na kogo zagłosujecie?

Wybory 2024 w Międzyrzeczu. Pięcioro kandydatów na burmistrza. Na kogo zagłosujecie?

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Elegancki dom Iwony Pavlović z „Tańca z gwiazdami”. Tak mieszka „Czarna Mamba”

Elegancki dom Iwony Pavlović z „Tańca z gwiazdami”. Tak mieszka „Czarna Mamba”

Zobacz również

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu