Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Agroturyści z okolic Międzychodu kuszą gości pysznym jedzeniem

Dariusz Brożek
- Pieczemy dla turystów placki drożdżowe ze śliwkami - mówią Mieczysława Schaedler, Adela Krawiec i Piotr Paszkowski.
- Pieczemy dla turystów placki drożdżowe ze śliwkami - mówią Mieczysława Schaedler, Adela Krawiec i Piotr Paszkowski. fot. Dariusz Brożek
Właściciele gospodarstw agroturystycznych z miejscowego stowarzyszenia właśnie podsumowali sezon. zaznaczają, że letnicy cenią ciszę i pyszne wiejskie jedzenie.

W stowarzyszeniu działa blisko 30 osób. Niektórzy podejmują gości przez okrągły rok. Mieczysława Schaedler z Kamionny zaznacza, że mieszczuchów z całego kraju przyciągają międzychodzkie lasy i jeziora. Ale nie tylko. Równie ważny jest komfortowy pokój z wygodnym łóżkiem oraz serwowane przez gospodynie posiłki. Najlepiej ze warzyw i owoców z przydomowego ogródka.

Od lat jednym z lokalnych przebojów jest m.in. smalec ze skwarkami i razowym chlebem. W wielu gospodarstwach są stawy, dlatego niektóre panie podają gościom ryby: gotowane, smażone i faszerowane na dziesiątki sposobów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska