Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ale fortepian tu zostaje

Dorota Nyk 76 835 81 11 [email protected]
Em Pub jest już zamknięty. Będzie w tym miejscu całkiem inny, nowy lokal
Em Pub jest już zamknięty. Będzie w tym miejscu całkiem inny, nowy lokal Dorota Nyk
Całkowicie odmieni się oblicze popularnej kawiarni przy Miejskim Ośrodku Kultury. Zmienił się właściciel, będzie inna nazwa, inny styl i działalność. Nie będzie tu typowej kawiarni czy pubu - jak dotychczas, ale włoska restauracja.

Dorośli głogowianie jeszcze mają we wspomnieniach bardzo popularną "Emkę", potem była kawiarnia M, a na koniec Em Pub. Ale Em Pubu już nie ma od kilku tygodni.

- Poprzedni właściciel wypowiedział nam umowę - mówi dyrektorka Miejskiego Ośrodka Kultury Barbara Mareńczak-Piechocka. - Więc zorganizowaliśmy przetarg, wygrała go firma Prezzo. Chce zrobić w tym miejscu restaurację i pub o charakterze włoskim. Ale nie tylko będzie się w niej jadło - zostaje scena z fortepianem, będą także organizowane koncerty. Nowa restauracja w MOK - u będzie się nazywała "Fortepianno".

Nowy właściciel już rozpoczął remont. Ma potrwać kilka miesięcy, chce całkowicie przebudować ten lokal. Będzie w nim nowa kuchnia, będą niezależne od MOK - u toalety i odnowiony taras z deskami na podłodze.

- Było bardzo duże telefoniczne zainteresowanie przetargiem, ale ostatecznie wpłynęły trzy oferty. Wybraliśmy tę firmę, która zaproponowała najlepsze warunki finansowe i najbardziej odpowiadający nam profil działalności. Ci panowie praktykowali we Włoszech, mają wiedzę na temat prowadzenia restauracji. Już jedną mają w Głogowie. Będą od nas wynajmowali lokal i płacili za wszystkie media - mówi dyrektorka.

Nowi właściciele rzeczywiście mają bardzo ambitne plany co do nowej restauracji. - Chcemy zerwać z tradycją tego miejsca, u nas nie tylko się będzie piło, ale przede wszystkim jadło. Bo dzisiaj bazuje się na konsumpcji, a nie tylko na alkoholu. Mamy już swoich klientów w Głogowie, gdyż z powodzeniem prowadzimy restaurację Prezzo na osiedlu Kopernika. Mamy więc nadzieję, że zdobędziemy ich jeszcze więcej - mówi Mateusz Krężel z Prezzo. - Zmienimy całkowicie ten lokal, przebudujemy taras. Planujemy otwarcie w kwietniu lub w maju.

Prezzo już wybrało kucharzy, którzy będą pracowali w "Fortepianno", szkoli ich z włoskiej kuchni. Będą przygotowywali pasty, risotta i pizze. - Z pewnością będą bardzo dobrze gotowali - zapewnia Mateusz Krężel.

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska