Ale mamy zdolnych kucharzy!

Aleksandra Szymańska 95 722 57 72 aszymanska@gazetalubuska.pl
Paweł Salamon (w środku) ze swoją dzielną ekipą, czyli Bartoszem Lenkiewiczem i Markiem Ciureją
Paweł Salamon (w środku) ze swoją dzielną ekipą, czyli Bartoszem Lenkiewiczem i Markiem Ciureją Materiały prywatne
Marek i Bartosz zrobili sandacza w pergaminie, balotynę z perliczki i sarny oraz "fawor" z jabłkiem i zajęli drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Cały gastronomik jest z nich dumny. My także!

- Świetnie się spisali, jeszcze przy tym dobrze bawili i godnie reprezentowali nasze województwo - cieszy się Paweł Salamon, nauczyciel, który przygotował gorzowian do konkursu. Gdy wczoraj rozmawialiśmy, pan Paweł, był jeszcze zmęczony podróżą z Warszawy, ale bardzo dumny z uczniów.

Marek Ciureja i Bartosz Lenkiewicz, bo o nich mowa, w sobotę i niedzielę brylowali w stolicy. Właśnie tam odbył się finał ogólnopolskiego konkursu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska. Gorzowianie byli jedynymi reprezentantami województwa lubuskiego. Zajęli drugie miejsce. To wielki sukces!

Zadaniem chłopaków było przygotowanie potraw z regionalnych, tradycyjnych produktów i według autorskich przepisów. Jak sobie poradzili? Na przystawkę przyrządzili sandacza w pergaminie, na sałatce z grzybów, w ciepłym vinegrette musztardowym. Daniem głównym była balotyna z perliczki i sarny na musie z buraka, z leśną pietruszką i sosem z szalotek. Deser to "fawor" z jabłkiem, na gryczanej poduszce, w miodowym sosie.

Gdy w sobotę kontaktowaliśmy się z organizatorami konkursu, właśnie trwała degustacja. Jak nam relacjonowała Agnieszka Żeglińska, do skosztowania pyszności ustawiła się długa kolejka. Także w sobotę, tyle że wieczorem, jurorzy podliczyli punkty i w niedzielę uroczyście ogłosili wyniki. - Dostaliśmy SMS z informacją o sukcesie. Bardzo się cieszymy - mówiła nam wczoraj Barbara Piotrowska, wicedyrektorka Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Żeby powalczyć w finale konkursu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska, uczniowie gorzowskiego gastronomika najpierw musieli rywalizować z ponad 50 drużynami z całej Polski. Do finału dostali się wraz z dziesięcioma innymi ekipami. Sam konkurs był częścią projektu realizowanego m.in. przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Wygrała drużyna Zespołu Szkół Agro-Technicznych z Ropczyc na Podkarpaciu.

Nieruchomości z Twojego regionu

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
KH

tak wygraly Ropczyce, ale pełen profesjonalizm to zdecydowanie Gorzów (wiem, bo startowałam obok:)

R
Roman

W konkursie gastronomicznym wygrała ekipa z Ropczyc! SMACZNEGO!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3