Wino białe, czerwone, różowe. Z jakimi potrawami należy je podawać?

Materiał powstał we współpracy z Miastem Zielona Góra
Przepis na idealny wieczór? Romantyczna kolacja we dwoje, szalona domówka w babskim gronie, a może całonocny maraton filmów z przyjaciółmi? Nienależnie, którą opcję wybierasz, jedno jest pewne, żadne spotkanie nie może obyć się bez pysznego jedzenia. Wyśmienite potrawy w połączeniu z lampką wina podbiją kubki smakowe wszystkich uczestników spotkania. Jakie dania i przekąski podać, by idealnie dopasowały się do wina? Przygotowaliśmy kilka wskazówek, których nie powstydziłby się żaden sommelier.

Kilka prostych zasad podawania wina do posiłków

Na pewno słyszałeś o tym, że różne rodzaje wina najlepiej komponują się z konkretnymi potrawami. Dlatego, podczas jednej kolacji czy spotkania możesz zaproponować swoim gościom kilka rodzajów wina, w zależności od serwowanego dania. Istnieje kilka podstawowych zasad, które ułatwią Ci skomponowanie idealnego zestawu smaków:

  • Zacznij od lżejszych smaków. Zacznij od podania słabszych win, które posiadają zwykle delikatny smak i aromat. Pozwoli to odróżnić ich smak i zapach od tych cięższych i bardziej wyrazistych serwowanych później. Zazwyczaj na początku serwuje się wina białe, a następnie czerwone.
  • Odpowiednia temperatura. Czy wiesz o tym, że różne rodzaje wina powinno się podawać w odmiennej temperaturze? Wino białe najlepiej uprzednio schłodzić, za idealną temperaturę uważa się ok. 8 do 12 stopni Celsjusza. Idealną temperaturą dla wina czerwonego jest tzw. temperatura pokojowa, natomiast wina musujące warto podawać mocno schłodzone.
  • Pamiętaj o odpowiednich kieliszkach. Wina czerwone zazwyczaj podaje się w dużych, pękatych kieliszkach. Wino białe idealnie będzie nalać do mniejszego naczynia nieco zwężającego się ku górze. Wino musujące podaje się w smukłych, wąskich kieliszkach. Z reguły naczynie napełnia się do około 1/3 objętości.

zdjecie

Wybierając wino warto postawić na propozycje dostępne w lokalnych winiarniach. Zamiast typowych opcji serwowanych na sklepowych półkach w popularnych dyskontach czy marketach świetną opcją będzie wybór lokalnych trunków. Idealnym przykładem będą przepyszne wina regionalne z lokalnych winnic występujących w okolicach Zielonej Góry. Winogrona dojrzewające na terenach województwa lubuskiego charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Z pewnością żaden amator wina nie przejdzie obok nich obojętnie.

Potrawy pasujące do wina czerwonego

Wino czerwone idealnie uzupełni dania mięsne, szczególnie te zawierające wieprzowinę lub wołowinę. Doskonale sprawdzi się do mięs smażonych, grillowanych czy pieczonych. Jakie dania wybrać więc do wina czerwonego?

Delikatniejsze, czerwone wina o owocowym smaku doskonale będą pasować do serów, wędlin czy mięs. Podczas imprezy doskonale sprawdzą się przekąski, które Twoi goście będą mogli zjeść jedną ręką, tzw. finger food.

zdjecie

Świetnie sprawdzi się deska serów czy wędlin. Możesz również dobrać wino do przekąsek pochodzących z danego kraju, impreza z jedzeniem w stylu włoskim, francuskim czy hiszpańskim z pewnością zaskoczy Twoich gości. Do kompozycji warto dołożyć świeże owoce czy orzechy. Wino czerwone świetnie sprawdzi się również w towarzystwie salami czy chorizo. Dojrzałe czerwone wino wyśmienicie będzie smakować do dań cięższych, np. z dziczyzną w roli głównej. Świetnie pasować będzie również do pikantnych dań z kurczaka czy indyka.

Nasze propozycje dań pasujących do czerwonego wina:

  • Na przystawkę: Deska serów (cheddar, ser pleśniowy, mozzarella czy parmezan),
  • Makaron z wołowiną i czerwonym winem,
  • Paella z kurczakiem i chorizo,
  • Fasolka po bretońsku,
  • Pizza,
  • A nawet... bigos!

Potrawy pasujące do wina białego

Lekkie, białe wino często podaje się na samym początku, przed posiłkiem. Bardzo dobrze komponuje się z rybami, białymi mięsami czy delikatnymi serami. Białe, lekkie, owocowe wino będzie świetnym dopełnieniem do sałatek czy owoców morza. Świetnie sprawdzi się również do dań, w których główną rolę grają smażone warzywa i kozi ser. Natomiast białe, nieco cięższe, aromatyczne wino doskonale będzie pasować do zup, makaronów czy pieczonego kurczaka. Słodkie, białe wina można podawać wraz z lodami czy owocowymi deserami.

zdjecie

Nasze propozycje dań pasujących do białego wina:

  • Makaron tagliatelle z krewetkami,
  • Zupa krem z białych warzyw,
  • Pieczone warzywa z kozim serem,
  • Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta,
  • Sałatka z truskawkami, kurczakiem i ricottą.

Potrawy pasujące do wina różowego

Wino różowe zdecydowanie najlepiej sprawdzi się jako zwieńczenie kolacji. Świetnym rozwiązaniem będzie podanie go do ulubionych deserów.

zdjecie

Nasze propozycje dań pasujących do różowego wina:

  • Cytrynowe ciasto z bezą,
  • Lekka sałatka z owoców sezonowych,
  • Lody,
  • Sernik z białą czekoladą,
  • Deser mascarpone z cytrusami.

Niezależnie od tego jakie wino czy potrawy wybierzesz na wieczór najważniejszym elementem jest dobra zabawa oraz czas spędzony w gronie najbliższych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska