Przygotowania do otwarcia trwały kilka miesięcy. Właściciele całkowicie odmienili wnętrze i wyremontowali lokal, w którym od niedzieli będzie można zjeść wyśmienite syryjskie dania i skosztować przepysznego deseru z kaszy manny. Na dwóch piętrach może jednocześnie przyjąć 80 gości. W sezonie letnim miłośnicy bliskowschodnich smaków mogą korzystać z przystosowanego patio. Restauracja została urządzona w stylu nawiązującym do Syrii, z której pochodzą jej właściciele: Nada Azzouz i Samir Zeair.
- Na fototapecie znajduje się kadr z miasta Hama, które słynie ze starożytnych, funkcjonujących do dziś, przyrządów nawadniających Nori – mówi Samir Zeair. - Ja wychowywałem się w miejscowości oddalonej zaledwie o 30 kilometrów. Dla nas jest to więc kawałek domu.
Menu Aramii na Podzamczu w porównaniu do restauracji z Romera zostało rozbudowane o ryby i owoce morza. Karta dań będzie zmieniała się z każdym sezonem.
Specjałem szefa kuchni jest Damaskino, czyli mielona baranina z prasowaną kaszą bulghur grillowana na węglu z papryką czerwoną i zieloną, cebulą, miętą oraz dodatkiem słodkiej papryki.
Oficjalne otwarcie restauracji miało miejsce 18 czerwca. Lokal czynny będzie od poniedziałku do czwartku w godz. 12.00 – 22.00 oraz od piątku do niedzieli w godz. 12.00 – 24.00.
Zobacz także:
Aramia w Szczecinie. Zobacz także:
Aramia - Szczecin. Po Kuchennych Rewolucjach tłumy w restauracji [wideo, opinie]
- Magda Gessler przeprowadza kuchenne rewolucje w szczecińskiej restauracji Aramia
Nowe! >>>
Samir Zeair opowiada o restauracji Aramia:
Zobacz także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?