Z racji tego, że jest aromatyczna, w kuchni stosować ją można do dekoracji. Z dojrzałych młodych łodyg smaży się zieloną konfiturę, którą można dodawać do dekoracji tortów, jako dodatek do keksów i innych ciast z bakaliami. Nalewki i wyciągi na korzeniu stosuje się w kremach, napojach.
W domowej apteczce jest dobrym lekiem na przeziębienie, pomaga we wzdęciach, kolkach jelitowych, bólach żołądka. Stosowana ze środkami wykrztuśnymi, wspomaga ich działanie.
Długotrwałe przyjmowanie arcydzięgla powinno się skonsultować z lekarzem. Nie powinni stosować go osoby chore na cukrzycę, bo może podnosić poziom cukru we krwi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?