Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny keks (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Smaczna propozycja na Wielkanoc
Smaczna propozycja na Wielkanoc Magdalena Konsewicz
Wspaniale pachnie i smakuje. I długo zachowuje świeżość i egzotyczny aromat. Możemy przełożyć je powidłami śliwkowymi.

Składniki:
*10 dag masła
*1 szklanka miodu
*pół szklanki cukru
*2 jajka
*kilka pokrojonych cząstek pomarańczy
*3 szklanki mąki
*po pół łyżeczki cynamonu i imbiru
*pół szklanki ulubionych bakalii: suszona żurawina, suszone śliwki, orzechy, owoce kandyzowane

Przygotowanie:

Miód, masło i cukier podgrzać do momentu rozpuszczenia składników.Ostudzić.
Do zimnej masy przesiać mąke i proszek do pieczenia, dodać: jajka, imbir, cynamon oraz cząstki pomarańczy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy.
Odstawiamy na całą noc w chlodne miejsce.
Na drugi dzien przekładamy ciasto do podłużnej foremki i pieczemy ok. godziny w 160 stopniach.
Dołącz do naszej kuchni na kulinarnym fanpage

Lubuskie Smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska