Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
715 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Domowy dżem truskawkowy jak od babci. Odkryj przepis na domowe przetwory
Sprawdzony przepis na prosty dżem truskawkowy, który smakuje obłędnie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników, czyli owoców i cukru. Można jednak podkreślić...

Co zrobić na Dzień Dziecka? Zobacz 10 przepisów na przekąski i desery
Dzień Dziecka świętujemy 1 czerwca. Z tej okazji mamy dla ciebie 10 pomysłów na pyszne przekąski i desery, które z pewnością posmakują najmłodszym. To m.in....

Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki
Pamiętasz słodycze lat 90.? To między innymi guma balonowa na metry, żelki w kształcie koników morskich czy gumy kulki. Sklepiki szkolne i osiedlowe uginały się...

Zastrzyk witamin na co dzień. Zobacz, 5 przepisów na soki owocowo-warzywne
Według kalendarza świąt nietypowych 30 maja świętujemy Światowy Dzień Soku. Z tej okazji mamy dla Ciebie 5 przepisów na pyszne i zdrowe domowe soki...

Soczysty burger Jana Kuronia na Światowy Dzień Hamburgera 2023. Odkryj przepis
Światowy Dzień Hamburgera 2023 wypada w niedzielę 28 maja. Z tej okazji mamy dla was dwa smakowite przepisy na domowe burgery od Jana i Anety Kuroniów – w...

Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis na orzeźwiająca kawę
Kawa cold brew to jeden z orzeźwiających napojów na lato. Wysokie temperatury za oknem sprawiają, że należy się regularnie pić różne napoje. Jeżeli wolicie nie...

Makaron z truskawkami na obiad. Wypróbuj przepis na zdrowsze danie w 10 minut
Włosi kręcą nosem, gdy w kuchni polskiej łączymy makaron z truskawkami, jogurtem i cukrem. Jednak trudno wyobrazić sobie bardziej zaskakujące i pyszne...

9 retro przepisów na lato. Te dania robiły nam nasze mamy i babcie
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa najbardziej kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Właśnie w tym czasie można było bezkarnie zajadać się świeżymi...

Chrupiące pikle z ogórków z sezamem. Odkryj przepis prosto z Japonii
Domowe pikle z ogórków z sezamem to klasyczna przystawka wywodząca się z kuchni japońskiej. Ogórki doprawiane są świeżym imbirem, sosem sojowym i sake, które...

Jak pozbyć się salmonelli z jajek? WHO promuje znany trik. Musisz go wypróbować
Zasadność mycia jajek przed spożyciem może zastanawiać. Według ekspertów nie powinno myć się jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż to narusza ich naturalną...
Najpopularniejsze
Cropp Cropp - Niebieska kurtka puffer z kapturem - Turkusowy
Damska kurtka typu puffer z kapturem, uszyta z jasnoniebieskiej tkaniny.regularny krój, pikowanie na całej powierzchniregulowany sznurkami kaptur z wysoką stójkązapięcie na dwa suwakirękawy zakończone ściągaczem z gumkądwie kieszeniegładka podszewkawypełnienie wykonane z poliestru pochodzącego z...