Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
339 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Pieczona fasolka szparagowa: fantastyczny przepis na obiad. Takiego dania jeszcze nie jedliście
Upieczona fasolka szparagowa to dla wielu osób zaskakujące danie na obiad. Zazwyczaj fasolka gotowana jest w wodzie i podawana z bułką tartą, podsmażoną z...

Pasteryzacja w piekarniku na zimno i na gorąco. Jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem w piekarniku? Sprawdzone sposoby
Pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki temu dania obiadowe i przetwory zachowają dłużej świeżość. Zawartość dobrze...

Czym zastąpić jajko w wypiekach? Najlepsze zamienniki jajek. Zobacz sprawdzone sposoby i triki
Jajka to podstawowy składnik wielu ciast i deserów. Nie możesz ich jeść? Masz nietolerancję pokarmową albo jesteś weganinem? Podpowiadamy, czym można zastąpić...

TOP 7 najciekawszych profili kulinarnych na TikToku. Te konta warto śledzić
TikTok to popularna aplikacja społecznościowa z krótkimi filmikami. Pasjonaci gotowania dzielą się tam również swoimi przepisami i poradami. Zebraliśmy dla was...

Jak ugotować kalafior? Dzięki temu sposobowi zapomnisz o przykrym zapachu. Gotowanie kalafiora jest proste
Kalafior to zdrowe i pyszne warzywo, które warto jeść w lecie. Można je gotować, piec i grillować. Znakomity jest też kalafior na parze dla osób dbających o...

Te sposoby na mole zawsze działają. Jak się pozbyć moli spożywczych? Wypróbuj najlepsze domowe triki
Mole mogą być utrapieniem w domu i w naszej kuchni. Mogą zagnieździć się w opakowaniach z makaronem, mąką, przyprawami czy orzechami. Jak się ich pozbyć? Mamy...

Jak gotować bób? Poznaj zasady, dzięki którym osiągniesz sukces. Co zrobić, by bób nie był wzdymający?
Sezon na bób w pełni. Jego gotowanie to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak,...

Tradycyjne pierogi z jagodami. Zrób przepis od autorki bloga Polish your kitchen. Pomysł na łatwy obiad
Anna Hurning ze Szczecina na blogu kulinarnym Polish your kitchen pokazuje kuchnię polską anglojęzycznym odbiorcom. Zbiera w internecie znane i lubiane przepisy...

Ile kosztowała żywność w PRL-u i w latach 90 -tych? Ceny za masło, mleko i jajka mogą przyprawić o zawrót głowy
Cukier, masło, chleb, szynka i ser żółty to jedne z podstawowych produktów, których ceny najszybciej zmieniały się przez ostatnie lata. Koszt żywności zmieniały...

Tradycyjny sok z malin. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej zachowa smak lata w słoiku
Sok z malin to doskonały dodatek do wody, herbaty czy deseru. Przygotowaliśmy dla was przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która była znaną autorką książek...