Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1089 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pasztet idealny na uroczysty obiad. Tradycyjny przepis z królika i wieprzowiny
Tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc przygotowuje się pasztet z królika i wieprzowiny. Mięso świetnie smakuje na zimno podane z kromką świeżo...
Co zrobić z buraków na obiad? Najlepsze przepisy z buraków na jesień i zimę
Buraki są szczególnie cenione przez kucharzy i smakoszy za swoją uniwersalność. Słodki, ziemisty smak tego warzywa pasuje do dań słodkich i wytrawnych. Można...
Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę
Maliny i czekolada to niezawodne połączenie składników. Proszek malinowy na pralinach wygląda efektownie, świetnie smakuje i w dodatku jest niezwykle zdrowy....
Pierniki – pieprzne ciastka, niegdyś oznaka luksusu. Mamy przepis z Muzeum Piernika!
Według legendy historia pierników w Polsce zaczęła się od pewniej Katarzynki i pszczół, które doradziły jej, by dodała do ciasta miodu. Przepis na pierniki...
Makówki na wigilijny deser. Aromatyczny przepis na odświeżenie ciasta drożdżowego
Makówki to przysmak przygotowywany z czerstwego chleba lub bułek. Jednak najsmaczniejsze makówki można zrobić z dodatkiem twardych pierniczków. Tradycyjnie...
Naleśniki z parówką na tani i smaczny obiad. Przepis na każdą kieszeń
Dobrej jakości parówki nie muszą być całkiem wyeliminowane z diety. Parówki z indyka lub z wieprzowiny, których mięso nie jest oddzielane mechanicznie, będą...
Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątek. Przepis na wyrafinowany obiad
Łosoś to ryba bogata w zdrowe tłuszcze, stąd często wymieniany jest w dietach mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wielu osobom łosoś kojarzy się z...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na jesień. Zobacz przepis na pyszny obiad
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to sycące danie obiadowe. Dzięki połączeniu ziemniaków i mielonej wieprzowiny może zaspokoić głód na długo. Świetnie...
Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka
Tradycyjnie chipsy przygotowuje się z ziemniaków i oleju. Po upieczeniu lub usmażeniu posypuje się je solą i ulubionymi przyprawami. W Internecie króluje sposób...
Krążki cebulowe na imprezę lub do meczu. Przepis na chrupiącą i aromatyczna przekąskę
Krążki cebulowe to znakomita przekąska do spotkania w gronie rodziny i znajomych. Można ją podjadać podczas maratonu filmowego lub oglądania meczu. Za...