Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1158 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
To nie starzenie. Takie zmiany to wczesne objawy choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona jest nieuleczalna i chociaż rozwija się nawet przez dziesięciolecia, nie świadczą o niej wyraźne symptomy. Istnieją jednak pewne wczesne...
Zupa, którą wzmocnisz organizm na wiosnę. Wystarczy jeden chwast, ale jaki cenny
Zupa z pokrzywy to hit wiosny – lekkie danie działa odżywczo, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm. Przepis ma wiele wersji, jednak dominują dwie. Warto...
Ta choroba XXI wieku wpędza nas w otyłość! Dotyczy to szczególnie kobiet
Dlaczego tak trudno jest zmienić złe nawyki, jeść mniej, wybierać lepsze opcje? U kobiet częstą przyczyną problemów z dietą jest samotność. Problem ten jest...
To jedzenie zapycha żyły. W tych produktach jest najwięcej cholesterolu
Cholesterol może nie szkodzić, ale nadmiar na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Ten składnik zapycha żyły zwłaszcza gdy pochodzi z niezdrowej diety. Dostarczają...
To naturalny środek skuteczny w odchudzaniu. Znali go już nasi pradziadkowie
Wielkie liście, kłujące fioletowe kwiaty i „rzepy” zostające na ubraniach – łopian kryje w sobie skarby, które znajdują się pod ziemią. Korzeń tej rośliny,...
Na chory żołądek i jelita. Dieta lekkostrawna leczy zaburzenia pokarmowe
Ten jadłospis stosuje się przy wielu zaburzeniach pokarmowych, od zwykłej niestrawności i przejedzenia, poprzez grypę żołądkową, operacje, kamienie żółciowe i...
Przełom w wykrywaniu chorób serca! Popularne urządzenie zdiagnozuje niewydolność
Niewydolność serca można usłyszeć, ale nie wystarczy do tego ludzkie ucho. Z pomocą przychodzi specjalny sensor i aplikacja, która analizuje pracę serca i...
Uwaga na ten pieprz! Jest wycofywany ze sklepów, bo zawiera pochodne ropy naftowej
Szkodliwe substancje w przyprawie! Wykryto w niej nie tylko rekordowy poziom pestycydów, ale też związki z oleju mineralnego, czyli pochodne ropy naftowej....
Nie zawsze łupież. Przyczyna problemów ze skórą głowy może być inna
Swędząca skóra głowy, sypiący się naskórek, a nawet uczucie palenia to nie zawsze oznaki infekcji takiej jak łupież czy poważne choroby skóry. Przyczyna może...
Jesz to? Hepatolog ostrzega: niszczysz swoją wątrobę!
Objawy problemów z wątrobą znamy aż nazbyt dobrze. Spuchnięty brzuch, niestrawność i uczucie przepełnienia to najczęstsze sygnały, że narząd ten jest...