Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
600 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Sernik bez sera. To ciasto cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
Polecam sprawdzony przepis na sernik bez sera, czyli pyszne ciasto śmietanowiec. Przygotowuje się je na kruchym kakaowym spodzie z puszystą masą, która w smaku...
Pyszna sałatka z cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj przepis
Polecam sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Ma ona pyszny smak, jest wyrazista i w sam raz chrupiąca. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz....
Przepyszne karmelki kokosowe. Zobacz na filmie, jak je zrobić
Polecam łatwy do zrobienia przepis na karmelki kokosowe. To delikatne kuleczki z karmelu i wiórków kokosowych, które są tak pyszne, że wprost rozpływają się w...
Najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Zobacz przepis
Mam dla ciebie tradycyjny przepis na pyszną surówkę z marchewki i jabłka, która dawniej często gościła na stołach. Zdecydowania warto do niej wrócić, bo jest...
Przepyszna i z serowym sosem! Sycący obiad dla całej rodziny
Mam dla ciebie przepis na szybką i prostą do zrobienia zapiekankę z cukinią i makaronem. To świetny pomysł na błyskawiczny obiad, który z pewnością posmakuje...
Najlepszy krem do ciast. Zawsze wychodzi aksamitny i gładki
Jak zrobić dobry krem budyniowy do ciast? Mam dla ciebie najlepszy przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. Krem smakuje wyśmienicie, jest gładki i idealnie...
Ekspresowy obiad dla całej rodziny. Aż 5 sposobów na sycące zapiekanki
Zastanawiasz się co podać na obiad? Mamy dla ciebie 5 najlepszych przepisów na błyskawiczne i pyszne zapiekanki. To m.in. amerykańska sycąca zapiekanka z...
Pyszne wafelki w 3 smakach. Wypróbuj przepis idealny do filiżanki kawy
Domowe wafelki przekładane w 3 smakach to przekąska, która wielu osobom kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Zdecydowanie warto sobie o nich przypomnieć,...
Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam...
Szybki i pożywny obiad bez mięsa z pieczarkami. Tradycyjny przepis!
Szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa? Polecam sprawdzony przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym. To bardzo proste do zrobienia danie, przy którym...