Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aż się nóż w kieszeni otwiera! W lasach wysyp grzybów, ale trzeba uważać

Magdalena Marszałek
Magdalena Marszałek
W lasach zaroiło się od grzybów. na ten czas grzybiarze czekali cały rok!
W lasach zaroiło się od grzybów. na ten czas grzybiarze czekali cały rok! Pexels
Trochę słońca, trochę deszczu sprawiło, że w lasach zaroiło się od grzybów. Na ten czas miłośnicy penetrowania zagajników w poszukiwaniu najbardziej dorodnych okazów czekali cały rok. Chociaż sezon grzybowy dopiero się rozpoczyna, to wielu już chwali się swoimi zbiorami.

Zbieramy tylko te, które znamy

Smakosze darów lasu zacierają ręce, ale specjaliści apelują o ostrożność. Przypominają, żeby zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. O pomyłkę nietrudno, bo choć w naszym kraju występuje aż tysiąc gatunków grzybów jadalnych, to tych niejadalnych oraz trujących jest jeszcze więcej.

Do koszyka wrzucajmy wyłącznie grzyby, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne. Zbierajmy tylko te wyrośnięte, bo młode owocniki nie mają jeszcze wykształconych cech danego gatunku, co jest najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek. Jeśli jesteśmy początkującymi grzybiarzami, szukajmy grzybów rurkowych. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze, niż w przypadku grzybów blaszkowych - mówi Marlena Mazurkiewicz z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie.

Te trujące też bywają smaczne

Fachowcy przestrzegają przed krążącymi na temat grzybów mitami. Te trujące nie zawsze są gorzkie i nie zawsze sinieją po przekrojeniu.

Nie należy też wierzyć starym przekonaniom, że cebula czy srebrna łyżka ciemnieją w potrawie przyrządzonej z trujących grzybów. Albo że grzyb nie jest trujący, skoro zjadają go zwierzęta, a wielokrotne gotowanie smażenie, suszenie, moczenie w soli odtruwają grzyby. Te ludowe sposoby są zawodne i mogą mieć tragiczne konsekwencje - dodaje Marlena Mazurkiewicz.

Fakty

  • Wśród grzybów blaszkowych i gąbczastych znajdują się gatunki jadalne i trujące.
  • Gatunki trujące, w tym śmiertelnie, pod kapeluszem mają blaszki.
  • Nie wolno zbierać i spożywać grzybów, których blaszki są białe, białokremowe, kremowe.
  • Nie należy zbierać i spożywać bardzo młodych osobników grzybów - szczególnie blaszkowych.

Mity

  • Grzyb nie jest trujący, skoro zjadają go zwierzęta.
  • Wielokrotne gotowanie grzybów, smażenie, suszenie, moczenie w soli odtruwają grzyby.
  • Grzyby marynowane nie są trujące.
  • Grzyb trujący jest gorzki.
  • Grzyb trujący sinieje po przekrojeniu.
  • Po zdjęciu skórki z kapelusza grzyb traci właściwości trujące.

Zobacz też: Lubuskie. Palce diabła - egzotyczny grzyb o wyglądzie ośmiornicy pojawił się w naszych lasach.

Z pomocą przychodzą grzyboznawcy

Jeśli nie jesteśmy pewni co do przyniesionych z lasu zbiorów możemy skorzystać z bezpłatnych porad grzyboznawców. Ci dyżurują między innymi w powiatowych i wojewódzkich stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Wizyta u grzyboznawcy jest konieczna w przypadku osób, które sprzedają grzyby na targowiskach lub bazarach. Aby to robić muszą mieć bowiem specjalny atest.

Jak zbierać grzyby?

  • Nie niszcz grzybni, bo inaczej w takim miejscu grzyby już nie urosną.
  • Jeśli nie możesz grzyba uciąć - delikatnie wykręć go z podłoża.
  • Miejsce po grzybie przykryj ściółką, aby grzybnia bez potrzeby nie wysychała.
  • Zbieraj grzyby do koszyka. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.

Gdzie zbierać grzyby?

  • Podgrzybki spotkamy praktycznie wszędzie, czyli w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych. Lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem.
  • Borowików warto szukać pod sosnami i świerkami, a w lasach liściastych pod dębami i bukami, na glebach piaszczystych.
  • Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami i grabami, na zboczach i w parowach.
  • Maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.

Jak nie zgubić się na grzybobraniu

Grzybobranie to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu, ale w pogoni za pełnym koszykiem łatwo stracić orientację i zgubić drogę do domu. Dlatego wybierając się na łono natury musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Starajmy nie wybierać się do lasu w pojedynkę. Jeśli jednak zdarzy się, że idziemy sami na grzybobranie, nasi bliscy powinni wiedzieć, gdzie się znajdujemy. Jeśli wybieramy się do lasu w towarzystwie, nie oddalajmy się od tych osób i pozostańmy z nimi w kontakcie wzrokowym.

Na wędrówkę po lesie wybierajmy się zawsze w ciągu dnia, a nigdy po zmierzchu. Zabierzmy ze sobą naładowany telefon komórkowy oraz latarkę. Kontrolujmy i zapamiętujmy charakterystyczne elementy i punkty terenu. Warto też być przygotowanym na zmianę pogody, dlatego podczas leśnych spacerów nieodzowna będzie kurtka przeciwdeszczowa i odpowiednie obuwie.

WIDEO: Grzybobranie. Jakie zbierać grzyby? Jak rozpoznać jadalne od niejadalnych? Co robić w przypadku zatrucia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska