Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aż ślinka cieknie na sznycel z grilla

Maciej Wilczek [email protected] 0 68 324 88 823
W albumie można znaleźć m.in. znakomite sposoby przyrządzania nalewek
W albumie można znaleźć m.in. znakomite sposoby przyrządzania nalewek Mariusz Kapała
Z trudem czyta się książkę - album Jana Akielaszka "Kuchnia borów i lasów Dolnego Śląska". Dlaczego? Bo jest po prostu niebezpieczna! Gwarantuję, że już po przeglądnięciu kilku stron będziemy głodni, a ślinianki zaczną mocno pracować

Bo jak to spokojnie czytać o sarninie po lubińsku, króliku w sosie po ukraińsku czy o cietrzewiach pieczonych z orzechami? Łaknienie narasta z każdą stroną. W błędzie jednak będzie ten, kto pomyśli, że jest to typowa książka kucharska, chociaż oczywiście Czytelnik znajdzie w niej znakomite przepisy na rozmaite potrawy - od wigilijnych poczynając - tu możemy skonfrontować lub polepszyć nasze sposoby przygotowania np. barszczu, pierogów, gołąbków, kutii, strudla czy grzybów z patelni.

Dalej wędrujemy Borami Dolnośląskimi, ale nie tylko. Krok po kroku poznajemy rodzimą przyrodę oraz rodzimą faunę i florę. I znowu znajdujemy się w sferze kulinarnej.

Trafiamy na przepisy z dziczyzny, grzybów oraz, co ciekawe, na potrawy z ryb z leśnymi dodatkami.
* Jak przygotować karpia z grzybami? Sposób jest prosty. Rybę sprawiamy, płuczemy, oprószamy solą i pieprzem. Następnie dusimy w żaroodpornym naczyniu, często polewając masłem.
Następnie przygotowujemy sos: grzyby dusić z cebulą na maśle, zaprawić mąką i śmietaną, posolić. W połowie pieczenia rybę zalać sosem, chwilę zapiekać. Podawać z ziemniakami.

Sznycel z grilla

A jakie znakomite w albumie można znaleźć sposoby przyrządzania nalewek - ajerowej (z kłączy tataraku), arcydzięgielowej. Albo na zająca faszerowanego, pasztet sarni czy sznycel z grilla.

* Szyncel z grilla po świętoszowsku - 2 sznycle z sarny, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki oliwy, 2 pomidory, sól, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sznycle lekko rozbić, oprószyć pieprzem i tymiankiem, położyć na talerzu, polać oliwą, odwrócić. Marynować 2 godziny. Następnie nieco odsączyć i razem z posmarowanymi oliwą pomidorami położyć na rozgrzanym grillu. Kilkakrotnie odwracać. Lekko oprószyć sola i posypać posiekana natką.

O albumie bardzo ciepło we słowie wstępnym napisał Edward Janiak biskup pomocniczy Archidiecezji Wrocławskiej, delegat episkopatu ds. Duszpasterstwa Pracowników Leśnych, Parków Narodowych i Ochrony Środowiska - "Las podobnie jak świątynia, kryje w sobie niezwykłą tajemnicę, tak bliską ludzkiemu poznawaniu a równocześnie napełnia nasze serce niezwykłą mocą, pobudza do głębszej refleksji, staje się okazją do spotkania człowieka ze Stwórcą wszelkiego stworzenia...".
Bo ów album to również przepiękne ilustracje polskiej przyrody, a także apetyczne zdjęcia potraw. Przepisy są tłumaczona na język niemiecki i angielski co może sprawić, że jeszcze więcej turystów zainteresują się naszym krajem.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska