Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Babka ziemniaczana na obiad. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Dodaj podsmażony boczek jak nasze mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa babka ziemniaczana może być zapiekana z kiełbasą lub boczkiem.
Domowa babka ziemniaczana może być zapiekana z kiełbasą lub boczkiem. 123rf.com/truembie/zdjęcie ilustracyjne
Babka ziemniaczana znana jest w całej Polsce pod różnymi nazwami. Tarciuch, kartoflak czy żuchel to tylko niektóre z nich. Niemal każdy region opracował swój własny przepis na babkę ziemniaczaną. Niektóre z nich dodają cebulę, a inne stawiają na boczek i skwarki. Jedno jest pewne trudno jej się oprzeć.

W skrócie

Klasyczna babka ziemniaczana przygotowywana jest z ziemniaków typu BC. Te ziemniaki świetnie sprawdzają się do placków ziemniaczanych, pyz i purée ziemniaczanego. Do tego rodzaju należą ziemniaki między innymi gatunku Bryza, Aster, Beryl i Mila. Zobacz przepis na klasyczną babkę ziemniaczaną.

Babka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 3 godziny (w tym około 2 godziny pieczenia).
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 100 g boczku,
  • 2 jajka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Do miski ze startymi ziemniakami należy dodać rozkłócone jajka i mąkę pszenną.
  3. Następnie ziemniaki należy doprawić solą, pieprzem, startą cebulą i czosnkiem.
  4. Masę ziemniaczaną należy dokładnie wymieszać.
  5. Boczek należy podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek wystudzi, należy go dodać do ziemniaków.
  6. Żaroodporną formę do pieczenia należy posmarować tłuszczem wytopionym z boczku i dokładnie obsypać bułką tartą.
  7. Masę ziemniaczaną należy przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza przez około 1,5 godziny.
  8. Gotowa babka ziemniaczana jest rumiana z zewnątrz i miękka w środku.

Zioła do babki ziemniaczanej

Masę ziemniaczaną można wzbogacić wieloma ziołami i przyprawami. Szczególnie pasuje posiekana natka pietruszki, świeży szczypiorek, rozmaryn, oregano, tymianek i świeżo starta gałka muszkatołowa. Miłośnicy pikantnych smaków można sięgnąć po mielone chili lub pieprz cayenne.

Sposób podania

Babka ziemniaczana jest pyszna na ciepło i na zimno. Można ja podawać z sałatką z pomidorów i cebuli, z domową mizerią, z sosem tzatziki albo z surówką z pora i jabłka. Zimą świetnie sprawdzą się kiszonki np.: surówka z kiszonej kapusty albo z buraków pozostałych z przygotowania domowego zakwasu na barszcz wigilijny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Babka ziemniaczana na obiad. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Dodaj podsmażony boczek jak nasze mamy - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska