Warto wiedzieć, że dojrzałe banany, najlepiej te z plamkami na skórce, polecane są przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Pomagają przy krótkotrwałym rozstroju żołądka i przewlekłej biegunce. Mogą je też jeść osoby na diecie bezglutenowej. Oczywiście także dzieci i ludzie starsi.
Banany poleca się jeść nie tylko na surowo, ale też pieczone lub smażone. Cenią te owoce panie dbające o cerę, bo można z nich robić maseczki na twarz. Przy cerze suchej i wrażliwej należy połówkę banana rozetrzeć z łyżeczką oliwy z oliwek i nanieść na twarz i szyję. Po kwadransie spłukać letnią wodą. Jeśli chcemy cerę odświeżyć i nawilżyć, trzeba rozgnieść połówkę banana, a następnie utrzeć z surowym żółtkiem i łyżeczką mleka na gładką masę. Nanieść na twarz i szyję na 15-20 minut, spłukać wodą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?