Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz czerwony z uszkami - PRZEPIS na barszcz wigilijny - sprawdź jak ugotować barszcz czerwony! [POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPISY]

Janusz Wójtowicz
Janusz Wójtowicz
Radzimy krok po kroku, jak przyrządzić pyszny wigilijny barszcz z uszkami
Radzimy krok po kroku, jak przyrządzić pyszny wigilijny barszcz z uszkami Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Tradycyjny barszcz z uszkami to danie, bez którego nie sposób sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy. Jak ugotować barszcz czerwony? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na pyszny barszcz wigilijny. Dowiesz się też jak zrobić zakwas buraczany i poznasz przepis na uszka z grzybami. Bez tych potraw wigilijnych Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć! Przygotowany specjalnie na tę okazję różni go od barszczu czerwonego przyrządzanego w ciągu roku tym, że do jego gotowania nie używa się mięsa. Barszcz według przepisu szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło.

BARSZCZ CZERWONY - PRZEPIS

Barszcz czerwony - składniki:

  • 1 kg buraków
  • 100 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g jabłek
  • 2 l wody
  • 10 g grzybów suszonych
  • majeranek
  • sól, cukier ,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz

Zakwas buraczany - składniki:

  • 200 g buraków
  • 50 g chleba razowego
  • 500 ml letniej przegotowanej wody

Uszka z grzybami - składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
  • 200 g średniej wielkości pieczarek
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli i pieprzu

Jak ugotować barszcz czerwony? Przygotowanie:

1 - Przygotowujemy zakwas. W tym celu buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy chleb razowy, zatykamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni. Jak zrobi się kożuch usuwamy, następnie przelewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W lodówce możemy go trzymać przez dłuższy czas.

2 - Przygotowujemy grzyby na uszka. W tym celu suszone grzyby namaczamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy na noc.

3 - Warzywa oprócz czosnku oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z kiszonych buraków i przyprawiamy do smaku.

4 - Kiedy barszcz się gotuje, wyciągamy grzyby z lodówki, jeszcze raz zagotowujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Odsączamy i łączymy je z przemielonymi suszonymi grzybami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

6 - Mąkę przesiewamy, łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem koła.Wypełniamy je grzybowym farszem i dokładnie zalepiamy formując uszka. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę i wyciągamy po wypłynięciu. Podajemy z barszczem.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska