Dwie partie produktów z mięsa drobiowego są obecnie wycofywane z sieci Biedronka i Lidl. Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała w obecność bakterii Salmonella Enteritidis w sznyclu z fileta z kurczaka (bakteria w 2 z 5 próbek), który wyprodukowano dla Biedronki.
Drugie ostrzeżenie dotyczy mielonego z fileta z kurczaka, w którym wykryto bakterie Salmonella z grupy O:9 (bakteria w 4 z 5 próbek produktu) produkowanego dla sieci Lidl. Z tego powodu GIS wydał zalecenia dla konsumentów.
- Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem
- czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Polacy kupują na zapas
Szczegóły wycofywanych produktów:
- Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300g - numer partii: 2272003053, termin przydatności do spożycia: 07.03.2021, producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
- Mięso mielone z fileta kurczaka 400g - numer partii: 2261003858, termin przydatności do spożycia: 04.03.2021, producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie i wydał decyzję nakazującą wycofanie produktów z obrotu. Zaplanował też urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych. Zakład po otrzymaniu tych informacji rozpoczął procedurę wycofania partii mięsa z rynku.
- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- uspokaja konsumentów GIS.
ZOBACZ TEŻ:
Sprawdź też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?