Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bigos, kapuśniak i pierogi. Oto 9 najlepszych przepisów na dania z kapusty kiszonej. Te potrawy przydadzą się na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kiszona kapusta jest idealnym składnikiem wielu potraw, nie tylko na świąteczny stół. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z kiszoną kapustą.
Kiszona kapusta jest idealnym składnikiem wielu potraw, nie tylko na świąteczny stół. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z kiszoną kapustą. Katarzyna Puczyńska
Kiszona kapusta to uniwersalny składnik wielu dań z kuchni polskiej. Najczęściej kiszonka kojarzona jest z aromatycznym bigosem, kapuśniakiem albo pasztecikami do barszczu czerwonego. Zebraliśmy najsmaczniejsze dania z kapusty kiszonej, które przygotujesz nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

W skrócie

Tradycyjnie kiszona kapusta jest produktem, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne. Wśród niech wymienia się wzmocnienie odporności i poprawę pracy układu pokarmowego. Kiszona kapusta ma słodko-kwaśny smak, który świetnie łączy się z mięsem i z grzybami. Najważniejsze jest, żeby kapusta kiszona była prawidłowo przechowywana, a samo warzywo nie było przenawożone. Wtedy będzie ulatniać się nieprzyjemny zapach.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z kiszoną kapustą

Dania z kiszoną kapustą

Staropolski bigos robiony był z kiszonej kapusty przechowywanej w drewnianych beczkach, z różnego rodzaju mięsa, w tym dziczyzny, wieprzowiny i sarniny. W bigosie łączono też drzewne aromaty, np.: ziela angielskiego, jałowca, liścia laurowego i kminku. Bigos w zamożniejszych domach był też podlewany czerwonym winem, winiakiem lub koniakiem. Aby podkreślić smak bigosu, doprawiano go suszonymi grzybami i suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Ponadto bigos z kiszonej kapusty gotowano przez kilka dni, aby poszczególne smaki zdążyły się przeniknąć.

Przepisy z kapustą

Idealną zupą na zimne i krótkie dni jest kapuśniak. Kwaśny smak można wzmocnić poprzez dodanie soku z kiszonej kapusty. Ważne, aby ugotowane oddzielnie ziemniaki dodać na samym końcu. Kwas z kapusty może bowiem utrudniać ugotowanie ziemniaków do miękkości.

Co zrobić z kiszoną kapustą?

Kiszona kapusta to podstawowy składnik znajdujący się jesienno-zimowym jadłospisie. W piątek można podawać surówkę z kiszonej kapusty do ryby. W okresie Bożego Narodzenia kiszona kapusta przydaje się do zrobienia domowego bigosu aromatyzowanego suszonymi grzybami. Jeśli nie przepadacie za robieniem pierogów z kapustą i grzybami, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na paszteciki z kiszoną kapustą. Na rodzinny obiad sprawdzi się także kapuśniak na żeberkach pachnący kminkiem i majerankiem. Kapusta kiszona to także składnik surówki podawanej np.: do placków z dyni lub strogonowa. Można także wykorzystać kiszoną kapustę do zrobienia wigilijnej kapusty z grochem.

Gołąbki i krem z kiszonej kapusty

Liście kiszonej kapusty przydają się do zrobienia wigilijnych gołąbków. A to tylko niektóre z zastosowań kiszonej kapusty. Najbardziej intrygującym przepisem z wykorzystaniem kapusty kiszonej jest zupa-krem gotowana z ziemniakami. Przy tym zupa jest niezwykle pożywna i dodaje energii w zimowe dni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bigos, kapuśniak i pierogi. Oto 9 najlepszych przepisów na dania z kapusty kiszonej. Te potrawy przydadzą się na Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska