Jak mówili organizatorzy, idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
W tym roku konkurs przebiega w trzech etapach. Zaplanowano eliminacje powiatowe, wojewódzkie i finał ogólnopolski. W trakcie wszystkich wydarzeń KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy będą je oceniać według kryteriów wskazanych w regulaminie.
Zwycięzcy eliminacji powiatowych wezmą udział w finale wojewódzkim, a najlepsi będą reprezentować Lubuskie w centralnej Bitwie Regionów. Konkurs organizowany jest po raz siódmy. Każda edycja skupia setki Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Wydarzenie we Wschowie współorganizował samorząd Szlichtyngowej i powiat wschowski.
W wydarzeniu udział wzięli parlamentarzyści regionu Marek Ast, Elżbieta Rafalska, Jerzy Materna oraz zastępca dyrektora generalnego KOWR i radna województwa Małgorzata Gośniowska-Kola.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?