Powiatowo-gminne dożynki rozpoczęły się koncertem organowym w wykonaniu Juliana Tatarynowicza oraz uroczystą mszą świętą w miejscowym kościele. Następnie barwny korowód przeszedł na boisko. Nie mogło zabraknąć ceremoniału dożynkowego. Oficjalnego otwarcia dożynek dokonali wspólnie starosta zielonogórski oraz wójt gminy Bojadła. Wręczone zostały też nagrody i wyróżnienia m.in. honorowych odznaczeń ministra rolnictwa i rozwoju wsi, zasłużony dla rolnictwa. Uhonorowano też najaktywniejszych sołtysów w powiecie zielonogórskim. Nastąpiło też rozstrzygnięcie konkursów na najładniejszy powiatowy oraz gminny wieniec dożynkowy, najsmaczniejszy wypiek. Potem rozpoczęła się prawdziwa dożynkowa biesiada. Było coś dla ciała i dla ducha. Czas gościom dożynek umilały zespoły: Bojadlanie i Kargowiacy.
Uczestnicy wydarzenia mogli też podziwiać pokazy grupy tańca towarzyskiego Baila czy też walk rycerskich drużyny z Zamku Kliczków. Był też występ wokalny Joanny Tymczy oraz koncert gwiazdy wieczoru - zespołu Imperium. A na koniec zaplanowano wspólną zabawę z DJ Piterem.
ZOBACZ TEŻ
SULECHÓW: Miasto świętuje swoje 700. urodziny. Zobacz w jaki...
POLECAMY TEŻ
Dni Babimostu. Zobacz, jak bawili się mieszkańcy regionu [ZDJĘCIA]
Zobacz również: Dożynki na Jasnej Górze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Mohito - Sukienka maxi w panterkę - Kremowy
Sukienka maxi w panterkę
kup teraz

Mohito - Swetrowa sukienka mini z golfem - Kremowy
Swetrowa sukienka mini z golfem
kup teraz

Mohito - Elegancka czarna sukienka mini - Czarny
Elegancka czarna sukienka mini
kup teraz

Mohito - Wzorzysta sukienka koszulowa mini - Wielobarwny
Wzorzysta sukienka koszulowa mini
kup teraz

Mohito - Sukienka midi w oryginalny wzór - Pomarańczowy
Sukienka midi w oryginalny wzór
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym