Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Burger wegetariański. Prosty przepis na zdrową przekąskę

Redakcja
Burger wegetariański to doskonały pomysł na przekąskę nie tylko dla wegetarian
Burger wegetariański to doskonały pomysł na przekąskę nie tylko dla wegetarian Fotolia
Bar Wege Mena to wymarzony lokal dla wegetarian i wegan. Obsługa wychodzi naprzeciw wymaganiom swoich klientów, serwując potrawy odpowiadające gustom koneserów zdrowej żywności.
sweetdeal.pl
sweetdeal.pl

sweetdeal.pl

Przepis na wegeburgera

Składniki:
- bułka pełnoziarnista
- sałata masłowa lub lodowa lub rzymska
- cebula biała
- korniszon
- papryka czerwona
- pomidor
- kiełki lucerny lub brokułu lub rzodkiewki
- kotlet sojowy uprzednio usmażony
- sos (pomidorowy lub czosnkowy)

Sposób przygotowania:
1. Sałatę, pomidora i paprykę umyć, pokroić w plasterki
2. Korniszona pokroić w plasterki
3. Bułkę przekroić na pół i podgrzać w piekarniku
4. Kotlety sojowe usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu
5. Ciepłą bułkę posmarować sosami, położyć liść sałaty. Włożyć kotlety sojowe i warzywa. Udekorować kiełkami.

Zobacz też: sweetdeal.pl poleca: Burger wegetariański za 3,75 zł (rabat 50 proc.)

Marzena Pryputniewicz i Renata Marczak polecają przepis na zdrowego wegeburgera
Marzena Pryputniewicz i Renata Marczak polecają przepis na zdrowego wegeburgera

Marzena Pryputniewicz i Renata Marczak polecają przepis na zdrowego wegeburgera

- Nasz punkt otworzyliśmy we wrześniu ubiegłego roku - wyjaśnia właścicielka Marzena Pryputniewicz. - Wystarczy wejść w uliczkę za "topazem" i zejść ze schodów. Na wszystkich chętnych, zmęczonych "Fast food-ami" i tradycyjnym, ciężkim jedzeniem, czekamy przy ul. Bohaterów Westerplatte 11.

Dlaczego warto zjeść w "Barze Wege Mena"?
- Bo podawane u nas potrawy są przygotowywane ze świeżych składników, zdrowych, dobrych jakościowo i smacznych - tłumaczy Renata Marczak, która pomaga pani Marzenie w prowadzeniu "Baru" - Wierzymy, że nawet zagorzali zwolennicy mięsa będą zadowoleni po wizycie w naszym lokalu.

Właścicielka dodaje, że do oferowanych przez nią dań używa się wyłącznie produktów ekologicznych i zdrowych, pozyskiwanych od lokalnych wytwórców. - Nie stosujemy żywności modyfikowanej genetycznie, żadnych artykułów wysoko przetworzonych czy polepszaczy smaku. Stawiamy na naturalność.

Warto wspomnieć, że dania są tu przygotowywane według autorskich pomysłów, codziennie inaczej, przez co ich smak jest niepowtarzalny. Oprócz tego w "Barze Wege Mena" używa się mnóstwa przypraw i ziół z całego świata. Znajdziemy tu m.in. kurkumę, imbir, kardamon, kumin, garam masala, tandori masala, lubczyk, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi i wiele, wiele innych.

Niektóre potrawy przyrządza się według Kuchni Pięciu Przemian, opartej na tradycyjnej medycynie chińskiej.
- Oprócz codziennie różnego dania dnia, w menu znajdziemy także wiele innych pysznych potraw - zachęca pani Marzena - Wśród nich chociażby camembert zapiekany z żurawiną, tagliatelle pełnoziarniste z sosem Napoli, pierogi z mąki orkiszowej z soczewicą i ze szpinakiem lub ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i sezamem (również w wersji wegańskiej).

Zresztą, to nie wszystko, bo "Bar Wege Mena", jako jedyny w mieście posiada w swojej ofercie niepowtarzalnego wegeburgera, podawanego w bułce pełnoziarnistej, z kotletami sojowymi, warzywami i sosem pomidorowym lub czosnkowym (także w wersji wegańskiej).

Posiłki dowożone są na terenie miasta za niewielką opłatą. Jeśli jednak wolicie osobiście odwiedzić "Bar Wege Mena", poczuć zapach i smak serwowanego tu jedzenia, zapraszamy na Bohaterów Westerplatte 11. Warto tu zajrzeć i spróbować podawanych specjałów - nawet, jeśli nie jesteś wegetarianinem.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska