Gdzie kupić karpia? Cena karpia w hurcie i w detalu

Świeżego, żywego karpia można już kupić m.in. w gospodarstwie Rybacka Chata w Wojnowie koło Kargowej. Tutaj cena jest nieco wyższa niż w gospodarstwach hodowlanych z racji tego, że tutejszy karp jest rybą typowo jeziorową, a nie hodowlaną. Jak zapewniają właściciele Rybackiej Chaty w 2018 roku, podobnie jak w roku poprzednim, za kilogram karpia trzeba zapłacić ok. 18 zł.

Sprzedaż karpia prowadzi też Gospodarstwo Rybackie „Karp” w Osiecznicy. Obecnie rybę można kupić tam w cenie 15 zł za kilogram.

Na zielonogórskim targu przy ul. Owocowej, karpia patroszonego można kupić obecnie w cenie 22 zł za kilogram.

Na giełdzie w Gorzowie karp cały kosztuje 18,90 zł za kilogram. Natomiast płat z karpia kosztuje 25 zł.

Świeżego karpia można również kupić na Łowisku Pstrągowym "U Rikiego" przy skansenie w Zielonej Górze Ochli. Tam za kilogram karpia trzeba zapłacić 18 zł.

Ceny karpia w marketach

Jak ceny wyglądają obecnie w dużych sieciach handlowych?

Tesco - cena karpia
W Tesco karp żywy sprzedawany jest obecnie w cenie 13,99 zł za kilogram.

Carrefour - cena karpia
W sieci Carrefour za żywego karpia trzeba obecnie zapłacić 14,99 zł za kilogram.

Auchan - cena karpia
W Auchan nie ma jeszcze w ofercie żywego karpia. Natomiast można już kupić tę rybę w trzech postaciach:
- karp cały 16,99 zł
- karp patroszony 19,95 zł
- karp tusza 27,99 zł

Intermarche - cena karpia
W Intermarche w dniach 14-16 grudnia karp patroszony w cenie 12,99 zł.

Lidl - cena karpia
W Lidlu nie ma jeszcze świątecznej oferty na żywego karpia. Można natomiast kupić filet karpia ze skórą w cenie 3,69 zł za 100 g.

Biedronka - cena karpia
Na razie Biedronka nie ma jeszcze w ofercie żywego karpia.

Jak poznać czy karp jest świeży

Po czym poznać dobrego karpia? Kształt, kolor skóry, skrzeli i oczu oraz zapach - na to zwracajmy uwagę, kupując rybę na Wigilię.

Świeżo złowiony karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor. Warto zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela. Zdrowy karp nie może być poobijany ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze.

W wodzie powinien przyjmować naturalną, pionową pozycję. Jeśli kupujemy go w całości, kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Karp powinien mieć szkliste oczy, wyraźne i wypukłe. Mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej, skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

Warto również sugerować się węchem. Jeśli ryba jest świeża, zapach nie powinien być nieprzyjemny. Należy jednak pamiętać, że karp pachnący mułem wcale nie musi oznaczać, że ryba jest kiepskiej jakości. Taki zapach jest charakterystyczny dla ryb słodkowodnych, które pochodzą ze stawów hodowlanych. Podczas przyrządzania ryby można się pozbyć tego zapachu soląc i pokrapiając karpia cytryną bądź obkładając go cebulą.

Jak zabić karpia, aby ryba nie cierpiała

Ustawa o ochronie zwierząt traktuje karpie jak wszystkie inne kręgowce. W każdym sklepie musi więc być wyznaczone, zasłonięte miejsce do uśmiercania ryb. Na zabijanie nie mogą patrzeć dzieci. A co zrobić, gdy chcemy przynieść karpia żywego do domu?

Pamiętajmy, aby nie męczyć ryby w wannie. Należy uśmiercić ją jak najszybciej, bowiem ryba zmęczona jest gorsza w smaku.

Jeśli ryba jest niewielka, ma około 2-3 kilogramów, najlepiej i najmniej boleśnie zrobimy to chwytając ją mocno za głowę lub pod skrzela i ostrym nożem energicznie przetniemy kręgosłup tuż za głową, mniej więcej na wysokości zakończenia pokryw skrzelowych.

W przypadku karpia oraz długich ryb, jak np. amur, szczupak, powinniśmy naciąć również kręgosłup u nasady ogona.

Innym sposobem jest ogłuszenie tępym, zaokrąglonym narzędziem (nie tłuczkiem do schabowych!). Należy to zrobić jednym energicznym uderzeniem w miejsce tuż za głową, a następnie, przeciąć nożem kręgosłup tuż za głową.

Aby zachować jak najlepsze walory smakowe ryby, powinniśmy przechowywać ją jak najkrócej - najlepiej w całości. W lodówce powinna leżeć maksymalnie 2-3 dni, w miejscu średnio chłodnym (nie w najzimniejszym). Oczywiście, aby nie wyschła trzeba ją przykryć folią do żywności.

Gdy zdecydujemy się zamrozić rybę, wówczas włóżmy ją do grubszego worka foliowego i zalejmy wodą. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i będzie smaczniejsza. Jeśli będziemy ją rozmrażać, nie róbmy tego "na sucho". Włóżmy ją do zimnej wody z dodatkiem soli, 5-6 gram na litr wody.