Co jeść na dobrą pamięć?
Gorzka czekolada, ryby, warzywa strączkowe czy twaróg. Co warto jeść, by nie mieć problemów z pamięcią i koncentracją? Sprawdź naszą galerię!
Zobacz produkty, które wspierają pamięć i koncentrację ---->
Twaróg
Aminokwasy to kolejny niezbędny składnik naszej diety. Dzięki nim dochodzi do syntezy neuroprzekaźników. Ich niedobór może prowadzić do niepokoju i obniżenia sprawności umysłowej.
Poza twarogiem znajdziemy je w tofu, komosie ryżowej, soi oraz w jajkach.
Sprawdź kolejny produkt --->
Pomidory
Przeciwutleniacze opóźniają i zapobiegają uszkodzenia komórek. Przeciwutleniacze można podzielić na flawonoidy, ich źródłem są głównie rośliny, oraz nieflawonoidy, występują w witaminach czy enzymach.
Dwa rodzaje flawonoidów – luteolina i diosmina – zmniejszają poziom beta-amyloidu w mózgu, opóźniając tym samym chorobę Alzheimera i zapobiegając problemom z pamięcią.
Gdzie je znajdziemy? W pomidorach, jeżynach, jagodach, malinach, truskawkach, zielonej herbacie, ale też w przyprawach takich jak: imbir, kurkuma, cynamon, kolendra i oregano.
Sprawdź kolejny produkt --->
Szpinak
Liście szpinaku są naturalnym źródłem magnezu, który obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za stres i chroni układ nerwowy przed ich szkodliwym działaniem. Ponadto, magnez dobrze redukuje uczucie niepokoju i pobudzenia, a tym samym przyczynia się do ograniczenia obsesyjnych myśli i lęków.
Ten pierwiastek dostarczymy do organizmu, jedząc nie tylko szpinak, ale i pestki dyni, nasiona chia, czarną fasolę i pijąc mleko sojowe.
Sprawdź kolejny produkt --->