Wiedząc, co kryje się pod poszczególnymi oznaczeniami, będziecie mogli wkładać do koszyka produkty z pełną świadomością tego, co będzie później jadła i piła cała rodzina. Tylko na pierwszy rzut oka wszystkie produkty danego typu są takie same. Gdy uważnie się wczytacie w ich etykiety, okaże się np. że jeden chleb jest pełnoziarnisty, a inny wieloziarnisty, woda mineralna lub źródlana itp.
TO ZAWIERA ETYKIETA
Informacje, które producent zamieszcza na etykiecie są ściśle określone. Muszą tam znaleźć się m.in.:
1. nazwa produktu, która w odróżnieniu od nazwy handlowej określa też jego rodzaj - Np. Chrupek (nazwa handlowa produktu), płatki śniadaniowe (nazwa produktu);
2. lista składników:
3. data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
4. zawartość netto lub liczba sztuk;
5. numer partii produkcyjnej;
6. warunek przechowywania produktu.
Co oznacza skrót GDA ? Jaka jest różnica między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? Czy producent ma obowiązek podawania na etykiecie listy składników wraz z nazwą chemiczną lub numerem "E"? Przeczytaj we wtorek, 29 czerwca w "Gazecie Lubuskiej". **
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?