Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek pszenny. Przepis Czytelniczki

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Chlebek pszenny poleca nam Anna Szymańska z Gubina. Czytelniczka, która wiele razy przysyłała nam swoje przepisy kulinarne.

Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

CHLEBEK PSZENNY

Składniki: szklanka letniego mleka, 2 szklanki letniej wody, jajko, 0,7 kg mąki, 5 dag drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy do ciasta i 2 łyżki oliwy do foremek, sól do smaku.

Przygotowanie: oliwą wysmarować dwie małe keksówki. Zrobić rozczyn z drożdży, z 1/2 szklanki mleka, cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki ciasta i dosypać sól do smaku.

Chwilę wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Wylać do foremek (ok. połowy ich wysokości) i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawiać temperaturę piekarnika stopniowo od 50 stopni C. (ok. 10 minut), poprzez 80 stopni (ok. 20 min.), 160 stopni (ok.50 minut). Chlebek ma mieć złoty kolor.

Wybrać z piekarnika ok. 20 minut po jego wyłączeniu, wyłożyć z foremek od razu po wybraniu z piekarnika na drewnianą deskę i co kilka minut obracać go na różne strony, żeby był jednakowo suchy. Ten chleb podajemy do sosu grzybowego.

Anna Szymańska z Gubina

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska