Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrzanowy żurek w chlebie (przepis Czytelniczki)

Redakcja
Pani Ewa sama piecze również chleb, do którego nalewa żurek.
Pani Ewa sama piecze również chleb, do którego nalewa żurek. Czytelniczka Ewa Sidor
Nasi Czytelnicy podpowiadają, jakie danie przygotować na Wielkanoc. Oto kolejny przepis nadesłany na nasz konkurs. Tym razem pani Ewa Sidor ujawnia tajniki przyrządzenia pysznego chrzanowego żurku.

Przepis na chrzanowy żurek w chlebie

Składniki:
* 1 szklanka żurek zakwas
* 1/2 kg białej kiełbasy
* 2 żeberka wędzone
* 2 ząbki czosnku
* szklanka śmietany 12-procentowej
* 1 marchewka
* 2 liście laurowe
* chrzan
* uniwersalna przyprawa Vegeta
* 4 jajka
* chlebki

Przygotowanie:
Chlebki (moje przygotowuję sama) wydrążamy, ale nie za dużo. W garnku nastawiamy wodę, dodajemy wędzone żeberka, liść laurowy i gotujemy ok. 30min. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, zakwas i mieszamy. Zagotowujemy, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku. Zaciągamy śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek - już nie gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Kiełbasę białą zaparzamy i kroimy w plasterki. Na dno chlebka nakładamy posiekane jajko i łyżkę chrzanu, zalewamy żurkiem. Na wierzch układamy plasterki białej kiełbasy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska