Przepis na chrzanowy żurek w chlebie
Składniki:
* 1 szklanka żurek zakwas
* 1/2 kg białej kiełbasy
* 2 żeberka wędzone
* 2 ząbki czosnku
* szklanka śmietany 12-procentowej
* 1 marchewka
* 2 liście laurowe
* chrzan
* uniwersalna przyprawa Vegeta
* 4 jajka
* chlebki
Przygotowanie:
Chlebki (moje przygotowuję sama) wydrążamy, ale nie za dużo. W garnku nastawiamy wodę, dodajemy wędzone żeberka, liść laurowy i gotujemy ok. 30min. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, zakwas i mieszamy. Zagotowujemy, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku. Zaciągamy śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek - już nie gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Kiełbasę białą zaparzamy i kroimy w plasterki. Na dno chlebka nakładamy posiekane jajko i łyżkę chrzanu, zalewamy żurkiem. Na wierzch układamy plasterki białej kiełbasy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?