Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka dla dzieci z orzechami i żurawiną (przepis)

Czytelnicy: Magdalena i Karolek Konsewicz
Dobre na drugie śniadanie albo podwieczorek
Dobre na drugie śniadanie albo podwieczorek Magdalena i Karolek Konsewicz
Czy słodycze muszą wiązać się od razu z tym, że są niezdrowe? Warto pokusić się o taki wybór przepisów, które wniosą dużo do organizmu malucha! Nasza propozycja to ciasteczka z orzechami i żurawiną. Są pyszne i bardzo zdrowe, a przy tym nie są zbytnio słodkie. A do tego szybkie w przygotowaniu.

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

* 220 g miękkiego masła -źródło wit. A
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego- źródło żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku
* 2 łyżki mleka -źródło wapnia
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki suszonej żurawiny-bogactwo witamin A i C oraz witamin z grupy B
* 1/2 szklanki grubo posiekanych ulubionych orzechów-bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, potasu , fosforu i cynku
* około 100 g wiórków kokosowych-bogactwo białka i żelaza, miedzi, magnez, kwas foliowego, potasu, witamy B i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych

Przygotowanie :
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, cukier waniliowy sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dziecko dodaje żurawinę i wybiera swoje ulubione orzechy, a mama ma za zadanie zmiksować zmiksować wszystkie składniki. Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Maluch będzie miał wielką radość z tworzenia wałkowatego ciasta. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Wspaniałe do kakao czy gorącej czekolady!
Przypominamy, że cały czas poszukujemy przepisów na różne dania dla najmłodszych. Ale czekamy także na propozycje, które można przygotować razem z nimi. Wtedy warto w opisie wskazać, które czynności podczas gotowania mogą wykonać dzieci.

Co podajesz swoim maluchom? Co gości w ich jadłospisach? Czekamy na wasze propozycje do 30 marca 2013 r.
Wysyłajcie je na mail: kuchnia @gazetalubuska.pl

Najlepsze przepisy nagrodzimy niespodziankami, a wszystkie zaprezentujemy na portalu www.gazetalubuska.pl oraz na naszym kulinarnym fanpage

Lubuskie Smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska