Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczenia. Są idealnie kruche i słodkie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche ciastka z rodzynkami, usmażone na patelni. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kruche ciastka z rodzynkami, usmażone na patelni. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasteczka z patelni to prawdziwy hit. Możesz zrobić je błyskawicznie i jeść jeszcze ciepłe. Polecam przepis na ciastka maślane z rodzynkami, doprawione wanilią i odrobiną gałki muszkatołowej, które smaży się niemal bez oleju. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na ciastka z patelni.

Spis treści

Kruche ciasteczka to najlepszy przysmak do kawy czy herbaty. Mamy przepis na taki smakołyk, tylko w nieco innej wersji – bez użycia piekarnika. Ciastka smaży się na lekko natłuszczonej, niemal suchej patelni. Pachną i smakują niesamowicie. To idealna alternatywa dla tradycyjnych, pieczonych ciasteczek z rodzynkami.

W przepisie podaję proporcje na dużą liczbę ciastek, dla całej rodziny. Jednak jeśli wiesz, że to dla ciebie zbyt wiele to nie zmniejszaj proporcji, tylko przygotuj tzw. awaryjne porcje, na poczęstunek dla niespodziewanych gości czy słodką zachciankę. Wystarczy jeszcze surowe ciasto podzielić, zawinąć w rulon i zamrozić. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego,wystarczy wyjąć ciasto, odkroić kilka krążków i usmażyć je na patelni w 10 minut.

Przepis na ciastka z patelni

czas przygotowania: 10 minut + smażenie ciastek (po 10 minut na jedną porcję)
duża porcja: na ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 i pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szklanka rodzynek,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Jak zrobić ciastka z patelni?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem.
  2. Dodaj jajka, mleko, cukier, wanilię, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Posiekaj całość widelcem, a następnie dodaj rodzynki, zagnieć zwarte ciasto. Schowaj na ok. pół godziny do lodówki.
  4. Kawałek ciasta odkrój i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  5. Wytnij krążki za pomocą szklanki lub foremki.
  6. Patelnie natłuść olejem i wlej 1 łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmaruj olej po całej patelni.
  7. Smaż ciasteczka po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Kruche ciastka z rodzynkami, usmażone na patelni. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczen...

Zobacz także inne desery bez pieczenia ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczenia. Są idealnie kruche i słodkie - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska