Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania. Zawsze się udaje! Łatwiej już być nie może

red.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest lekkie i puszyste
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest lekkie i puszyste GL
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Czy to jest możliwe? Okazuje się, że tak. Z jego upieczeniem poradzi sobie każdy kulinarny żółtodziób, a docenią wszyscy, którym brakuje czasu i cierpliwości. Bo choć na finalny efekt, jakim jest pachnące ciasto, trzeba poczekać, to jednak pracy przy nim niewiele. Robi się samo.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Wystarczy warstwami umieścić wszystkie składniki w szerokiej misce, pozostawić na trzy godziny, potem zamieszać i wyłożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. To wszystko.

Pamiętaj! Aby ciasto się udało:

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • ogromnie ważna jest kolejność umieszczanie składników w misce, trzeba ściśle trzymać się przepisu
  • ciasto drożdżowe nie lubi otwartych okien, przeciągów, niskich temperatur i wstrząsów. Najlepiej rośnie w ciepłym miejscu.

Śliwki lub inne owoce

Ciasto doskonale smakuje nie tylko ze śliwkami, ale też z jabłkami, truskawkami, malinami, jagodami i rabarbarem. Jest lekkie i puszyste. Śliwki należy przekroić na pół, jabłka pokroić na plasterki.

Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania

Składniki na ciasto:

  • 10 dag drożdży świeżych (może też użyć drożdży suchych, na opakowaniu podany jest przelicznik)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (polecamy rzepakowy)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek lub innych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Wykonanie kruszonki:

  1. mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem,
  2. wlać gorące roztopione masło
  3. dobrze wymieszać
  4. pokruszyć palcami.

Zobacz wideo: Jedzmy śliwki! Dlaczego są takie zdrowe?

wideo: Agencja TVN

Wykonanie ciasta:

  1. Na dno szerokiej miski rozkruszyć drożdże (potrzebna jest duża miska, bo ciasto będzie rosło)
  2. Dodać cukier
  3. Jajka ubić mikserem lub roztrzepać widelcem
  4. Dodać olej
  5. Dodać letnie mleko
  6. Wsypać mąkę
  7. Na koniec dodać szczyptę soli
    Uwaga. Wszystkie składniki powinny być równomiernie rozprowadzone. Składników nie mieszamy. Ważna jest kolejność dodawania produktów.
  8. Miskę przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na trzy godziny.
  9. Po trzech godzinach krótko zamieszać ciasto drewnianą łyżką.
  10. Wyłożyć formę 26 x 30 cm lub większą (np. 25 x 36 cm) papierem do pieczenia.
  11. Przełożyć ciasto na blaszkę. Nie przejmować się tym, że jest dość rzadkie.
  12. Na wierzch ułożyć owoce (śliwki przekrojoną częścią do góry) i posypać kruszonką.
  13. Piec w temperaturze 180 st. C około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy).

POLECAMY TAKŻE: Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Szarlotka bez zagniatanie, ucierania i miksera

Zobacz wideo: Lubuskie Smaki: W ogrodzie wśród śliwki gubinki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska