Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Wystarczy warstwami umieścić wszystkie składniki w szerokiej misce, pozostawić na trzy godziny, potem zamieszać i wyłożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. To wszystko.
Pamiętaj! Aby ciasto się udało:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- ogromnie ważna jest kolejność umieszczanie składników w misce, trzeba ściśle trzymać się przepisu
- ciasto drożdżowe nie lubi otwartych okien, przeciągów, niskich temperatur i wstrząsów. Najlepiej rośnie w ciepłym miejscu.
Śliwki lub inne owoce
Ciasto doskonale smakuje nie tylko ze śliwkami, ale też z jabłkami, truskawkami, malinami, jagodami i rabarbarem. Jest lekkie i puszyste. Śliwki należy przekroić na pół, jabłka pokroić na plasterki.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania
Składniki na ciasto:
- 10 dag drożdży świeżych (może też użyć drożdży suchych, na opakowaniu podany jest przelicznik)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju (polecamy rzepakowy)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek lub innych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 125 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Wykonanie kruszonki:
- mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem,
- wlać gorące roztopione masło
- dobrze wymieszać
- pokruszyć palcami.
Zobacz wideo: Jedzmy śliwki! Dlaczego są takie zdrowe?
wideo: Agencja TVN
Wykonanie ciasta:
- Na dno szerokiej miski rozkruszyć drożdże (potrzebna jest duża miska, bo ciasto będzie rosło)
- Dodać cukier
- Jajka ubić mikserem lub roztrzepać widelcem
- Dodać olej
- Dodać letnie mleko
- Wsypać mąkę
- Na koniec dodać szczyptę soli
Uwaga. Wszystkie składniki powinny być równomiernie rozprowadzone. Składników nie mieszamy. Ważna jest kolejność dodawania produktów. - Miskę przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na trzy godziny.
- Po trzech godzinach krótko zamieszać ciasto drewnianą łyżką.
- Wyłożyć formę 26 x 30 cm lub większą (np. 25 x 36 cm) papierem do pieczenia.
- Przełożyć ciasto na blaszkę. Nie przejmować się tym, że jest dość rzadkie.
- Na wierzch ułożyć owoce (śliwki przekrojoną częścią do góry) i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 st. C około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy).
POLECAMY TAKŻE: Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Szarlotka bez zagniatanie, ucierania i miksera
Zobacz wideo: Lubuskie Smaki: W ogrodzie wśród śliwki gubinki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?