Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto makowe z jabłkami. Przepis Czytelnika

(staw)
Fot. DiGiTouch
Ciasto makowe z jabłkami to propozycja Zygmunta Dyszczyńskiego z Nowych Czapli.

Dzisiaj pieczemy ciasto według przepisu Zygmunta Dyszczyńskiego z Nowych Czapli.
Zapraszamy do wspólnego gotowania. Jeśli przyślecie Państwo przepisy lub porady kulinarne ([email protected]) zamieścimy je na naszej stronie internetowej.

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

Składniki: ciasto - 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru, 4 łyżki wody; masa makowa - 30 dag maku, 10 łyżek kaszy mannej, 8 jajek, 6 jabłek, 10 dag zmielonych orzechów, 45 dag cukru, 25 dag masła, cukier waniliowy, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, mleko, lukier, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, skórka pomarańczy, płatki migdałowe, rajskie jabłuszka (do dekoracji).

Przygotowanie: składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić. Mak opłukać, odsączyć i zalać mlekiem tak, by był przykryty. Gotować 30 minut, odsączyć i dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. Do masy dodawać po łyżce maku, kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i 2 krople olejku migdałowego. Dodać obrane pokrojone jabłka. Masę połączyć z pianą z białek. Formę wyłożyć ciastem. Podpiec na złoto w temperaturze 200 stopni C. Na wierzchu rozłożyć masę makową i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, polukrować, posypać płatkami migdałowymi. Udekorować rajskimi jabłuszkami i skórką pomarańczową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska