Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piegusek - pyszne ciasto, które uzależnia. Prosty, sprawdzony milion razy przepis

red.
Wideo
od 12 lat
Wystarczy szklanka maku, jajka, mleko, masło, cukier i mąka, aby wyczarować pyszne ciasto. Jeżeli będziecie trzymać się przepisu, z pewnością się uda.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu do ciasta

Jajka, mąka i cukier powinny być w temperaturze pokojowej.

Polecamy także: Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Szarlotka bez zagniatanie, ucierania i miksera

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy tak długo, aż masło rozpuści się. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  2. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.
  3. W misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem aż do otrzymania jasnej masy.
  4. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.
  5. Wlewamy mleko z rozpuszczony masłem oraz aromat. Mieszamy, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników.
  6. Ubijamy na sztywno pianę z białek,
  7. Dodajemy pianę do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  8. Formę, o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (odrysować dno tortownicy na papierze i wyciąć, odciąć też prostokątny pasek na wyłożenie boków. Boki tortownicy możemy delikatnie posmarować tłuszczem, aby papier przykleił się do formy).
  9. Przełożyć ciasto do formy.
  10. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
  11. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie trzeba zrobić próbę tzw. suchego patyczka. W ciasto trzeba wbić głęboko drewniany patyczek i sprawdzić, czy jest suchy. Często zdarza się, że ciasto wygląda na upieczone, a w środku jest jeszcze surowe.
  12. Jeżeli wierzch ciasta zdążył się zbrązowieć, przykrywamy je folią aluminiową. Uwaga! W niektórych piekarnikach ciasto piecze się nawet ok. godziny.
  13. Ciasto ładnie wyrasta i często pęka na środku. Nie przejmujemy się tym, to znak, że się udało.

Polecamy także:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska