W okresie wiosenno-letnim powinniśmy sięgać po truskawki nie w zasadzie codziennie. Dlaczego powinniśmy jeść tak często te owoce?
- Truskawki są znakomitym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i wspomaga przyswajanie żelaza
- Truskawki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, krzemu i manganu
- Truskawki chronią przed anemią, wzmacniają kości, włosy i paznokcie
- Truskawki posiadają właściwości moczopędne i oczyszczają organizm z toksyn, pomagają obniżać ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości pektyn pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL
- Truskawki posiadają również właściwości odkwaszające organizm, więc powinni o nich pamiętać amatorzy mięsa czy osoby cierpiące na schorzenia stawów
- Truskawki są produktem niskokalorycznym – 100 g to tylko 28 kcal, a więc doskonale komponują się w dietach redukcyjnych
- Ze względu na niski indeks glikemiczny (40), mogą się nimi cieszyć, w umiarkowanych ilościach, również cukrzycy
Pamiętajcie! Truskawki mogą uczulać, szczególnie małe dzieci. Muszą na nie uważać także osoby nadwrażliwe na salicylany
WIDEO: Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść wiosną i latem?
źródło: Agencja TVN/x-news
Ciasto z truskawkami - jak zrobić ciasto z truskawkami? Poznajcie sprawdzone przepisy!
Ciasto z truskawkami musi być puszyste i przepyszne. Najpopularniejszymi ciastami są biszkopty, serniki czy tarty. Tutaj owoce nadają świeżości, kolor i wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzą się jako dodatek czy dekoracja, jak i baza do musów czy polew.
Sernik na zimno z truskawkami. Ciasto, które zawsze się udaje
SKŁADNIKI:
- 4 jaja
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10)
- 1 szklanka mleka
- 1 kg twarogu półtłustego
- cukier waniliowy
- 2 galaretki dowolnego koloru
- truskawki
- 1 opakowanie biszkoptów
WYKONANIE:
- Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm).
- Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy.
- Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
- Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką.
KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com
Tarta z truskawkami. Sprawdzony PRZEPIS
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg masła
- sól
Na nadzienie:
- 4 żółtka
- 250 dag truskawek
- 300 ml śmietanki kremówki
- 13 dkg cukru
- zapach waniliowy
- galaretka truskawkowa
WYKONANIE TARTY Z TRUSKAWKAMI
- Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
- Wyłożyć ciastem formę i piec przez 15 minut w temp. 200 stopni.
- Żółtka i cukier ubić na parze.
- Dodać do zagotowanej kremówki.
- Gotować na parze cały czas delikatnie mieszając masę.
- Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Następnie wylać na upieczone ciasto.
- Wstawić na 15 minut do lodówki.
- Umyć i oczyścić truskawki.
- Moczyć truskawki we wcześniej przygotowanej galaretce i układać na kremie czubkiem do góry.
- Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki
Tarta z czekoladą i truskawkami. To ciasto oczaruje każdego łasucha
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
Krem:
- 400 ml śmietany 30 proc.
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru
- 1 kieliszek alkoholu (najlepiej whisky lub brandy) + truskawki ok. 0,5 kg
WYKONANIE TARTY Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykleić nim formę do tarty. Tak przygotowaną formę z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą lub grochem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upływie 10 min ściągnąć fasolę i piec ciasto do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Czekoladę drobno pokruszyć w dużej misce. Śmietanę zagotować z cukrem, po czym zalać nią pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszać trzepaczką do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać kieliszek alkoholu i pozostawić do ostygnięcia. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, wylewamy ją na upieczony uprzednio spód do tary. Całość wkładamy do lodówki na ok 1,5 godziny, po czym ozdabiamy pokrojonymi w plastry truskawkami i pozostawiamy w lodówce na kolejne 1,5 godziny.
Aleksandra
Ciasto - lawa i truskawki. Poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego daylicooking.pl
SKŁADNIKI na 3-4 kokilki:
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 4 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- masło i odrobina mąki do wysmarowania i obsypania foremek
WYKONANIE:
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem, mieszając cały czas, żeby nie zważyła się.
- Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy.
- Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
- Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek.
- Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
- Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki.
- Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
Ciasto biszkoptowe z kremem, galaretką, truskawkami i ptasim mleczkiem
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- szklanka cukru (może być 3/4 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- mąka tortowa ( do szklanki wsypać budyń i uzupełnić mąką tortową)
WYKONANIE:
- Jajka całe ubić z cukrem i szczyptą soli.
- Następnie dodać oliwę i nadal ubijać.
- Dodać ocet i ubijać.
- Na końcu dodać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i dokładnie ubić.
- Następnie wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Piec w temperaturze 180 st. około 20 min.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i posmarować cieniutko powidłami,
- Na to nakładamy krem.
Składniki na krem:
- 1/2 opakowania serka waniliowego
- 2/3 małego masła roślinnego
- 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce serka.
- Powstałą masę wyłożyć na ciasto.
- Na to poukładać całe truskawki i zalać galaretką (zależnie od owoców jakie się układa na kremie, na 1/2 l gorącej wody 2 galaretki)
- Wstawić na chwilę ciasto do lodówki.
Ptasie mleczko
- 2 galaretki
- 1/2 l śmietanki 36%
WYKONANIE:
- Ubić śmietanę z łyżką stołową cukru pudru, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę.
- Zaraz po ubiciu przelać na ciasto (szybko tężeje).
- Wstawić ciasto do lodówki.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Maria Weiss
Deser z truskawkami. Wystarczy kilka minut i gotowy
Truskawki świetnie nadają się również do różnych deserów. Wystarczy kilka minut, odrobina wyobraźni i dobrej jakości składniki. Może z tego powstać coś, czego nie będziemy mogli zapomnieć. Truskawki można po prostu polać jogurtem naturalnym czy śmietaną, posypać cukrem. Może je również podać posypane startą czekoladą. Świetnie czują się też w towarzystwie lodów.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na desery z truskawkami.
Deser z truskawkami: Truskawki w czekoladzie
SKŁADNIKI:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka masła
- 100 g białej czekolady startej na wiórki
WYKONANIE:
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem
- Umyte truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i w wiórkach z białej czekolady
- Zamiast białej czekolady można użyć cukiereczki, płatki kokosowe lub migdałowe
Deser piankowy z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 3 galaretki o różnych smakach
- puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- truskawki
WYKONANIE:
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody
- Gdy galaretka będzie schłodzona i zacznie zastygać (nie za mocno), ubić mikserem 1/3 mleka w wysokim naczyniu, dodać galaretkę i wylać równomiernie na tortownicy i ułożyć przekrojone na pół truskawki.
- Wstawić do lodówki, zrobić następną galaretkę tak samo, jak poprzednio.
- Zmiksować z mlekiem, wylać następną warstwę, ułożyć truskawki.
- Na koniec wylać ostatnią warstwę.
- Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Kroić tak, jak tort.
Deser z truskawkami: truskawki w galaretce
SKŁADNIKI:
- 1/2 l wody
- 40 dag agrestu
- 15-20 dag cukru
- 2 dag żelatyny
- 20 dag truskawek
WYKONANIE:
- Agrest dokładnie opłukać i zalać 1/2 l wody.
- Ugotować, przetrzeć i posłodzić.
- Wszystko połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
- Krzepnącą galaretkę delikatnie wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Deser ostudzić najlepiej w salaterce.
Jadwiga
WIDEO: Truskawki nie tylko na słodko
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
[/i]Lubisz gotować? To może cię zainteresować:
- Faworki. Najlepsze i sprawdzone przepisy. Skąd się wzięły faworki? Na jakim tłuszczu je smażyć?
- Mleko migdałowe. Właściwości, zalety, zastosowanie. Jak zrobić mleko migdałowe? Poznaj przepis
- Naleśniki: jak zrobić idealne placki? Poznaj sprawdzone triki naszych Czytelników
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?