W okresie wiosenno-letnim powinniśmy sięgać po truskawki nie w zasadzie codziennie. Dlaczego powinniśmy jeść tak często te owoce?

  • Truskawki są znakomitym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i wspomaga przyswajanie żelaza
  • Truskawki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, krzemu i manganu
  • Truskawki chronią przed anemią, wzmacniają kości, włosy i paznokcie
  • Truskawki posiadają właściwości moczopędne i oczyszczają organizm z toksyn, pomagają obniżać ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości pektyn pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL
  • Truskawki posiadają również właściwości odkwaszające organizm, więc powinni o nich pamiętać amatorzy mięsa czy osoby cierpiące na schorzenia stawów
  • Truskawki są produktem niskokalorycznym – 100 g to tylko 28 kcal, a więc doskonale komponują się w dietach redukcyjnych
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny (40), mogą się nimi cieszyć, w umiarkowanych ilościach, również cukrzycy

Pamiętajcie! Truskawki mogą uczulać, szczególnie małe dzieci. Muszą na nie uważać także osoby nadwrażliwe na salicylany

WIDEO: Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść wiosną i latem?

źródło: Agencja TVN/x-news

Ciasto z truskawkami - jak zrobić ciasto z truskawkami? Poznajcie sprawdzone przepisy!

Ciasto z truskawkami musi być puszyste i przepyszne. Najpopularniejszymi ciastami są biszkopty, serniki czy tarty. Tutaj owoce nadają świeżości, kolor i wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzą się jako dodatek czy dekoracja, jak i baza do musów czy polew.

Sernik na zimno z truskawkami. Ciasto, które zawsze się udaje

Ciasto z truskawkami to świetny deser w upalne dni. Lekki, delikatny i przede wszystkim smaczny!
Ciasto z truskawkami to świetny deser w upalne dni. Lekki, delikatny i przede wszystkim smaczny! unsplash.com/zdjęcie symboliczne

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • cukier waniliowy
  • 2 galaretki dowolnego koloru
  • truskawki
  • 1 opakowanie biszkoptów

WYKONANIE:

  1. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm).
  2. Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy.
  3. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
  4. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką.

KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Tarta z truskawkami. Sprawdzony PRZEPIS

SKŁADNIKI:
Na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dkg masła
  • sól

Na nadzienie:

  • 4 żółtka
  • 250 dag truskawek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 13 dkg cukru
  • zapach waniliowy
  • galaretka truskawkowa

WYKONANIE TARTY Z TRUSKAWKAMI

  1. Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
  2. Wyłożyć ciastem formę i piec przez 15 minut w temp. 200 stopni.
  3. Żółtka i cukier ubić na parze.
  4. Dodać do zagotowanej kremówki.
  5. Gotować na parze cały czas delikatnie mieszając masę.
  6. Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy.
  7. Odstawić do wystygnięcia.
  8. Następnie wylać na upieczone ciasto.
  9. Wstawić na 15 minut do lodówki.
  10. Umyć i oczyścić truskawki.
  11. Moczyć truskawki we wcześniej przygotowanej galaretce i układać na kremie czubkiem do góry.
  12. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki

Tarta z czekoladą i truskawkami. To ciasto oczaruje każdego łasucha

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Krem:

  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kieliszek alkoholu (najlepiej whisky lub brandy) + truskawki ok. 0,5 kg

WYKONANIE TARTY Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą tworząc jednolitą masę. Ciasto zawinąć w worek lub folię spożywczą i wstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykleić nim formę do tarty. Tak przygotowaną formę z ciastem ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą lub grochem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upływie 10 min ściągnąć fasolę i piec ciasto do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Czekoladę drobno pokruszyć w dużej misce. Śmietanę zagotować z cukrem, po czym zalać nią pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszać trzepaczką do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać kieliszek alkoholu i pozostawić do ostygnięcia. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, wylewamy ją na upieczony uprzednio spód do tary. Całość wkładamy do lodówki na ok 1,5 godziny, po czym ozdabiamy pokrojonymi w plastry truskawkami i pozostawiamy w lodówce na kolejne 1,5 godziny.
Aleksandra

Ciasto - lawa i truskawki. Poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego daylicooking.pl

SKŁADNIKI na 3-4 kokilki:

  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • masło i odrobina mąki do wysmarowania i obsypania foremek

WYKONANIE:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem, mieszając cały czas, żeby nie zważyła się.
  2. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy.
  3. Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
  4. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek.
  5. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  6. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki.
  7. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem.

Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Ciasto biszkoptowe z kremem, galaretką, truskawkami i ptasim mleczkiem

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru (może być 3/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • mąka tortowa ( do szklanki wsypać budyń i uzupełnić mąką tortową)

WYKONANIE:

  1. Jajka całe ubić z cukrem i szczyptą soli.
  2. Następnie dodać oliwę i nadal ubijać.
  3. Dodać ocet i ubijać.
  4. Na końcu dodać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i dokładnie ubić.
  5. Następnie wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
  6. Piec w temperaturze 180 st. około 20 min.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posmarować cieniutko powidłami,
  8. Na to nakładamy krem.

Składniki na krem:

  • 1/2 opakowania serka waniliowego
  • 2/3 małego masła roślinnego
  • 1 łyżka cukru pudru

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce serka.
  2. Powstałą masę wyłożyć na ciasto.
  3. Na to poukładać całe truskawki i zalać galaretką (zależnie od owoców jakie się układa na kremie, na 1/2 l gorącej wody 2 galaretki)
  4. Wstawić na chwilę ciasto do lodówki.

Ptasie mleczko

  • 2 galaretki
  • 1/2 l śmietanki 36%

WYKONANIE:

  1. Ubić śmietanę z łyżką stołową cukru pudru, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę.
  2. Zaraz po ubiciu przelać na ciasto (szybko tężeje).
  3. Wstawić ciasto do lodówki.
  4. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Maria Weiss

Biszkopt z truskawkami można przygotować na wiele sposobów.
Biszkopt z truskawkami można przygotować na wiele sposobów. unsplash.com/zdjęcie symboliczne

Deser z truskawkami. Wystarczy kilka minut i gotowy

Truskawki świetnie nadają się również do różnych deserów. Wystarczy kilka minut, odrobina wyobraźni i dobrej jakości składniki. Może z tego powstać coś, czego nie będziemy mogli zapomnieć. Truskawki można po prostu polać jogurtem naturalnym czy śmietaną, posypać cukrem. Może je również podać posypane startą czekoladą. Świetnie czują się też w towarzystwie lodów.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na desery z truskawkami.

Ciasto z truskawkami. Sernik, biszkopt czy może tarta? Poznaj sprawdzone przepisy na wyjątkowe w smaku desery
unsplash.com/zdjęcie symboliczne

Deser z truskawkami: Truskawki w czekoladzie
SKŁADNIKI:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka masła
  • 100 g białej czekolady startej na wiórki

WYKONANIE:

  1. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem
  2. Umyte truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i w wiórkach z białej czekolady
  3. Zamiast białej czekolady można użyć cukiereczki, płatki kokosowe lub migdałowe

Deser piankowy z truskawkami
SKŁADNIKI:

  • 3 galaretki o różnych smakach
  • puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
  • truskawki

WYKONANIE:

  1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody
  2. Gdy galaretka będzie schłodzona i zacznie zastygać (nie za mocno), ubić mikserem 1/3 mleka w wysokim naczyniu, dodać galaretkę i wylać równomiernie na tortownicy i ułożyć przekrojone na pół truskawki.
  3. Wstawić do lodówki, zrobić następną galaretkę tak samo, jak poprzednio.
  4. Zmiksować z mlekiem, wylać następną warstwę, ułożyć truskawki.
  5. Na koniec wylać ostatnią warstwę.
  6. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  7. Kroić tak, jak tort.

Deser z truskawkami: truskawki w galaretce

SKŁADNIKI:

  • 1/2 l wody
  • 40 dag agrestu
  • 15-20 dag cukru
  • 2 dag żelatyny
  • 20 dag truskawek

WYKONANIE:

  1. Agrest dokładnie opłukać i zalać 1/2 l wody.
  2. Ugotować, przetrzeć i posłodzić.
  3. Wszystko połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  4. Krzepnącą galaretkę delikatnie wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Deser ostudzić najlepiej w salaterce.

Jadwiga

WIDEO: Truskawki nie tylko na słodko

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

[/i]Lubisz gotować? To może cię zainteresować: