1/6
Proste przepisy na ciasto śliwkowe.

Proste przepisy na ciasto śliwkowe.

2/6
Śliwki w cieście kokosowym...

Śliwki w cieście kokosowym

Śliwki dobrze komponują się z wieloma owocami i smakami – na przykład z wiórkami kokosowymi dodanymi do.
To klasyczne ucierane ciasto z kilkoma dodatkami. 125 g masła łączymy przez kilka minut w mikserze ze 125 gramami drobnego cukru do wypieków. Stopniowo dodajemy dwa jajka, ojejek cytrynowy oraz 200 gramów przesianej mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i 75 gramami wiórków kokosowych. Na koniec stopniowo dodajemy jeszcze 125 gramów kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy (29 na 18 cm) wysmarowanej masłem i włożonej papierem do pieczenia. Wciskamy 450 gramów odpestkowanych śliwek (skórką do dołu). Pieczemy 4-45 minut w temperaturze 160 stopni. W Po wyjęciu z piekarnika można polukrować wierzch.

3/6
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i innymi owocami...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i innymi owocami

Ciasto ze śliwkami i innymi owocami
250 g margaryny
1 szkl. cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki (można też dodać, wiśnie, jabłka i inne owoce)

Margarynę z wodą i cukrem rozpuścić w rondelku i ostudzić
Do wystudzonej margaryny dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy (tortownica o średnicy 23 cm) i na wierzch układamy owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.

4/6
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:
32 gramów świeżych drożdży lub 16 g suszonych
Szklanka letniego mleka
Pół szklanki cukru
Łyżeczka aromatu (najlepiej waniliowego)
Otarta skóra z polwy świeżej pomarańczy, cytryny lub lemonki
Sół (szczypta)
Jajko
Dwa żółtka
80 gramów roztopionego, letniego masła
3 i poł szklanki mąki pszennej
Kilogram przepołowionych śliwek bez pestek

Kruszonka:
180 g mąki
100 g cukru
125 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego

Ciasto przygotowuje się jak klasyczne ciasto drożdżowe, czyli mąkę mieszamy z drożdżami (z tych świeżych trzeba wcześniej zrobić zaczyn). Dodajemy inne składniki i wyrabiamy, a na koniec dolewany tłuszcz. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Wkładamy do proszonej mąką miski, przykrywamy ręcznikiem i i odkładamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę o wymiarach 40 na 30 cm (wcześniej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia). Na rozprowadzone ciasto układamy obok siebie połówki śliwek (skórką do dołu). Posypujemy kruszonką ponownie ostawiamy w cieple miejsce (na 40-60 minut). Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

Dachowanie osobówki w Kostrzynie. Uwaga na drogach! | ZDJĘCIA

Dachowanie osobówki w Kostrzynie. Uwaga na drogach! | ZDJĘCIA

Spektakularne bankructwo szkoły językowej: pieniądze zniknęły, kursanci z długami

TYLKO U NAS
Spektakularne bankructwo szkoły językowej: pieniądze zniknęły, kursanci z długami

Zobacz również

Lubuskie. 20-latka drift skończyła na cmentarzu. Nie zapanowała nad mocą opla

Lubuskie. 20-latka drift skończyła na cmentarzu. Nie zapanowała nad mocą opla

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!

Gry na kwiecień w PS Plus ogłoszone. Hit sprzed kilku miesięcy już w abonamencie!