Co na ból gardła? Naturalne napary i płukanki
Ciepłe napary i letnie, ziołowe płukanki wspierają leczenie stanów zapalnych gardła i pomagają zmniejszyć dolegliwości bólowe.
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Napar z rumianku ma właściwości przeciwzapalne, antyseptycznie i ściągające. Obecność związków śluzowych, sprawia, że działa on łagodząco na błonę śluzową. Jest pomocny w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Działa przeciwbakteryjnie na bakterie gram dodatnie i gram ujemne oraz neutralizuje wydzielane przez nie toksyny.
Herbatka rumiankowa odświeża oddech i pomaga zniwelować przykry zapach z ust. Może być stosowana jako płukanka lub napar do picia. Rumianek uważany jest za bezpieczne zioło, ale przed jego Dlatego warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym terapię
Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)
Napar z szałwii lekarskiej jest jednym z najczęściej polecanych przy infekcjach jamy ustnej i gardła. Wykazuje on działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne, może też pomóc w rozrzedzeniu zalegającej wydzieliny. Po zalaniu łyżki suszu wrzątkiem należy zaparzać go przez 10 minut, a następnie ostudzić i wypłukać nim gardło.
Napar z szałwii nie jest wskazany dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Także osoby przyjmujące leki antydepresyjne oraz inne oddziałujące na układ nerwowy, chorujące na padaczkę i stosujące leki przeciwzakrzepowe powinny unikać szałwii.
Podbiał pospolity (Tussilago farfara)
Napary z liści i kwiatów podbiału, dzięki zawartości kwercetyny i śluzów, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbólowe oraz wykrztuśne. Podbiał sprawdza się w szczególności, kiedy błona śluzowa gardła wymaga nawilżenia i osłony. Pomaga także w łagodzeniu stanu zapalnego dróg oddechowych, rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie.
Tradycyjnie wykorzystywany jest przy kaszlu, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli, anginie ropnej, przeziębieniu oraz grypie. Bezpieczna dzienna dawka ziela to 4,5-6 gramów (2 płaskie łyżki). Naparów z podbiału nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci do 12. roku życia.