Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Co warto pić? Sok, nektar, napój - czym się one różnią?

(imo)
Szklanka soku może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia
Szklanka soku może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia pixabay.com
O tym, co warto pić i jakie są różnice między tymi trzema kategoriami produktów rozmawiamy z dr. hab. Jarosławem Markowskim, profesorem Instytutu Ogrodnictwa

Panie Profesorze, co to jest sok? Istnieje jakaś definicja?
Sok to produkt otrzymywany wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych i utrwalany za pomocą procesów fizycznych, ze świeżych lub mrożonych, dojrzałych owoców lub warzyw. Soki można podzielić według różnych kryteriów, biorąc pod uwagę: rodzaj surowca, rodzaj produktu, obróbkę termiczną, wygląd i konsystencję. Soki muszą spełniać też inne, ściśle określone wymagania norm prawa europejskiego i polskiego.

Jakie to są wymagania?
Zarówno Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady, jak i Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakazują do wszystkich rodzajów soków owocowych i pomidorowych dodawać jakichkolwiek cukrów w dowolnej postaci, a także innych substancji słodzących, czyli tzw. słodzików. W sokach tych jest więc dokładnie taki sam rodzaj cukru i w takiej samej ilości, jak ten zawarty w owocach i warzywach, z których sok został wyprodukowany. Soki warzywne natomiast oraz owocowo-warzywne z uwagi na ich gęstą, przecierową konsystencję mogą charakteryzować się nieco niższym wsadem warzyw i owoców niż soki 100 procent. Można też do nich dodawać pewne ilości cukrów, soli i przypraw w celu poprawy walorów smakowych. Natomiast w żadnym soku - czy to owocowym, warzywnym, czy też warzywno-owocowym, nie znajdziemy jakichkolwiek substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów. Producent - łamiąc którykolwiek z powyższych zakazów, złamałby prawo.

A czym od soków różnią się nektary i napoje?
Nektary produkuje się z owoców, których zbyt cierpki, kwaśny lub słodki smak powoduje, że sok byłby po prostu niesmaczny - na przykład z aronii czy czarnej porzeczki lub za słodki i gęsty, na przykład z bananów. W nektarach wsad owoców może wynosić od 25 do 100 procent. Napoje stanowią najszerszą kategorię z obszerną listą dozwolonych dodatków. Napoje owocowe lub warzywne muszą mieć w sobie bowiem, według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, minimum 20 procent dodatku soku albo przecieru owocowego lub warzywnego, a do przedłużenia ich przydatności do spożycia stosuje się zazwyczaj naturalny proces pasteryzacji, dozwolone jest stosowanie konserwantów. Do wszystkich napojów można również dodać większą, niż w przypadku soków i nektarów ilość substancji, które nadają smak, aromat, wzbogacają napój. Z niektórych owoców nie produkuje się soków i nektarów, gdyż byłyby zbyt kwaśne, na przykład cytryna, limetka. Wybierając produkt, przede wszystkim uważnie czytajmy etykiety.

Na co zwracać uwagę?
Najczęściej mylone przez konsumentów są lista składników i tabela składników odżywczych. Ta pierwsza, czyli lista składników, odpowiada na pytanie, co posłużyło do wyrobu danego produktu. Składniki wymieniane są na niej w kolejności malejącej, co oznacza, że ten, którego jest najwięcej, wymieniony jest jako pierwszy. Natomiast tabela składników odżywczych zawiera dane dotyczące poszczególnych składników odżywczych zawartych w 100 g lub 100 ml wyrobu gotowego w danym opakowaniu. Dowiemy się z niej ile tłuszczu, węglowodanów czy białka jest w 100 g lub ml produktu. Poznamy też wartość energetyczną, czyli liczbę kilokalorii. Dodatkowo informacja o wartości odżywczej może być podana w przeliczeniu na porcję. Warto wiedzieć, że producenci nie mogą na opakowaniu soku owocowego informować konsumentów, że nie dodali do niego cukru, co jest dozwolone w napojach, ponieważ żaden producent soków owocowych dodawać go nie może.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

ZOBACZ TAKŻE: TopMuzyczny. Czy Luis Fonsi znów podbije wakacyjne dyskoteki? Zobacz potencjalnie hity na lato 2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co warto pić? Sok, nektar, napój - czym się one różnią? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska