4/15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Administracja skarbowa miała święto w Gorzowie. Było uroczyście!

Administracja skarbowa miała święto w Gorzowie. Było uroczyście!

Kto został Królową Gastronomii w Gorzowie? To restauracja...

Kto został Królową Gastronomii w Gorzowie? To restauracja...

Polecamy

Światowa Wystawa Expo 2020: Przyszłość lotnictwa komercyjnego w pawilonie Emirates

Światowa Wystawa Expo 2020: Przyszłość lotnictwa komercyjnego w pawilonie Emirates

Jedno losowanie Lotto Plus i aż dwie główne wygrane! Komu dopisało szczęście?

Jedno losowanie Lotto Plus i aż dwie główne wygrane! Komu dopisało szczęście?

USA: Trwa walka o Nord Stream 2. Izba Reprezentantów przyjęła nowe sankcje

USA: Trwa walka o Nord Stream 2. Izba Reprezentantów przyjęła nowe sankcje

Dodaj ogłoszenie