Co zamiast mąki pszennej? Warto znać te zamienniki mąki. Zobacz, co zrobić, gdy nie ma jej pod ręką

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze! Zobacz niżej w galerii.
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze! Zobacz niżej w galerii. GettyImages/Tom Merton
Udostępnij:
Wydawałoby się, że mąka pszenna to składnik, bez którego żadna gospodyni nie poradzi sobie w kuchni. To właśnie ten rodzaj najczęściej znajdujemy w szafkach i na nim bazują polskie przepisy. Okazuje się, że klasyk ma swoje zamienniki, a placki lub naleśniki wyjdą równie smaczne. Zobacz, co zrobić, gdy skończy się mąka pszenna i czego z powodzeniem można użyć zamiast mąki?

Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Mąka pszenna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z pszenicy. Kryje się w niej bogactwo witamin B, minerałów, kwasu foliowego, ale niestety jest też bogata w szkodliwy gluten i skrobię. Biała mąka nie sprawdzi się u osób na diecie lub nietolerujących wspomnianych składników. Większość Polaków z chęcią jednak sięga po wyroby na bazie tego rodzaju mąki.

Do czego używa się mąki pszennej? Te składniki ją zastąpią

Pizza, świeży chrupiący chlebek, makaron, pierogi, ciasto, omlet – kto z nas nie lubi tych potraw? Niektóre z kuchni polskiej, niektóre z włoskiej. Wszystkie smaczne i na bazie mąki pszennej. To, do czego konkretnie ona się nada, określa jej typ. Dana liczba odpowiada za ilość substancji mineralnych, zwanych też "popiołem".

Tak więc typ 450 to tortowa, którą daje się do naleśników lub babeczek, typ 500 określa wrocławską, poznańską lub krupczatkę i sprawdzi się przy ciastach, sosach, kluskach, zaś wyższe typy są dobre do chlebów lub bułek.

Czasem w trakcie gotowania lub pieczenia okazuje się, że brakuje sypkiej bazy w postaci mąki. Co wtedy zrobić? Warto mieć pod ręką inne produkty, które zastąpią pszenny składnik. Mówi się też, że wszystkim znana biała mąka zapycha organizm i powoduje problemy trawienne, tym bardziej warto ją równoważyć z innymi rodzajami.

Zobacz, czym zastąpić mąkę pszenną. Te zamienniki warto mieć pod ręką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Metabo

Metabo SFX / FSX 200 Intec 609225500

499,00 zł251,50 zł-50%
miejsce #3

Yato

YATO YT-1138

107,00 zł61,00 zł-43%
miejsce #4

Dedra

Dedra Frez palcowy 07F131A

23,40 zł14,15 zł-40%
miejsce #5

Awtools

Awtools Wyciskacz Do Mas Szkieletowy (60512)

16,14 zł12,00 zł-26%
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: Co zamiast mąki pszennej? Warto znać te zamienniki mąki. Zobacz, co zrobić, gdy nie ma jej pod ręką - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie